De ce uleiul nu este permis în post. Puțini știu motivul real

În ce zile poate fi consumat

Scris de: Daoud Andra

30 Jul. 2023

De ce uleiul nu este permis în post. Puțini știu motivul real

Pe parcursul unui an, sunt patru mari perioade de post, precum și zilele de miercuri și de vineri. În aceste zile, credincioșii practicanți nu au voie să consume alimente de origine animală, dar nici untdelemn sau vin. De ce uleiul nu este permis în post și când sunt zilele cu dezlegare la acest aliment? Răspunsul preoților face lumină în rândul credincioșilor.

Ce alimente sunt interzise în post

De-a lungul unui an calendaristic, credincioșii practicanți pot ține post în zilele de miercuri și de vineri, dar și în perioadele care precedă anumite sărbători. Cele patru mari posturi de peste an sunt:

  • Postul Paștelui
  • Postul Crăciunului
  • Postul Sfinților Petru și Pavel
  • Postul Adormirii Maicii Domnului

Citește și: Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce este interzis să faci

Postul Paștelui este și cel mai lung dintre ele, cu o durată de șase săptămâni. Ultimele două sunt cele mai scurte și durează maximum două săptămâni. În zilele de post, este interzis consumul de alimente de origine animală. Credincioșii care postesc trebuie să se abțină, așadar, de la: lapte, carne, ouă, brânză și alte alimente derivate de la acestea.

Puțini știu însă că și untdelemnul și vinul sunt interzise în post, în cele mai multe zile. Aceste alimente pot fi consumate doar în zilele în care Biserica dă dezlegare la ele. În cazul vinului, motivul este simplu: acesta reprezintă sângele lui Hristos, de aceea nu se consumă în post. Uleiul însă este un produs de origine vegetală, iar faptul că nu poate fi consumat în toate zilele a ridicat multe dileme.

Citește și: Carmen Brumă, despre cea mai mare greșeală pe care o putem face în timpul postului: “Duce la îngrășare!” VIDEO EXCLUSIV

corectă a uleiului de gătit
Uleiul poate fi consumat doar în anumite zile din post

De ce uleiul nu este permis în post

Cu alte cuvinte, zacusca sau alimentele prăjite în ulei nu se pot consuma decât în anumite zile din perioadele de post. Potrivit Bisericii Ortodoxe, este dezlegare la ulei și la vin doar în zilele de sâmbătă și duminică din post și de sărbătorile cu cruce roșie.

Preoții au explicat că abținerea de la ulei este o provocare mai mare și, deci, postul ținut ca la carte este acela fără untdelemn. Fiecare credincios poate alege să țină o variantă mai aspră de post, renunțând și la ulei, sau mai relaxată.

Citește și: Preparatul care nu este de post, dar mulți români îl consumă fără să-și dea seama că e un produs de dulce. Se mănâncă doar în anumite zile

„Postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca mâncare gătită fără ulei este o nevoință mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni adaugă această nevoință de a mânca fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile cu gustul bun al mâncării.

Adică, pentru a nu face din mâncare o plăcere în sine, ci a o folosi numai cu scopul de a susține funcțiile organismului și atât. Ține cont de faptul că putem mânca produse vedetale cât cuprinde și să nu postim în adevăratul sens al cuvântului.”, explică preotul Andrei Atudori, potrivit Doxologia.

Postul sufletesc, mai important decât cel alimentar

Cu toate că Biserica recomandă postirea fără ulei, acest aliment nu este complet interzis în perioadele de post. Folosirea lui nu este la fel ”păcătoasă” precum consumul de alimente de origine animală. În plus, același preot spune că mai mult decât postul alimentar ar trebui să ne preocupe cel sufletesc.

Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui. Alimentele care nu lipsesc de la masă

Degeaba excludem produsele animale din alimentație, dacă păcătuim cu gândul sau cu fapta, spune reprezentantul Bisericii. Postul reprezintă o ocazie de curățire trupească și sufletească, iar alimentația ar trebui să fie doar o componentă.

”Este adevărat faptul că un post mai aspru presupune gătitul fără ulei, însă nu oricine poate ține un astfel de post. Prin urmare, important este să postiți, chiar dacă folosiți ulei, și să vă preocupați mai mult de postul sufletesc (postul de păcate, postul de gânduri urâte, postul de vorbe deșarte etc). Orice nedumerire ați avea cu privire la modul în care postiți, vă recomand să discutați și cu duhovnicul dumneavoastră despre acest lucru.”, mai spune părintele.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu mai apare Ramona Olaru la Neatza
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *