Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. Aceasta este marcată în calendar cu cruce roșie și se sărbătorește în fiecare an, pe data de 15 august, fiind precedată de o perioadă de post. Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023, cât durează și când au credincioșii dezlegare la pește. Este considerat unul dintre cele mai dificile posturi.
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele 4 mari posturi de peste an. Alături de postul Paștelui, al Crăciunului și al Sfinților Petru și Pavel, postul Sfintei Marii este o perioadă în care credincioșii trebuie să se abțină de la alimentele de dulce, dar și de la fapte rele și gânduri negre. Deși este relativ scurt ca durată, acest post este considerat mai dificil de ținut decât altele, având o serie de restricții suplimentare.
Regulile impuse de Biserica Ortodoxă sunt clare, iar pentru unii credincioși pot părea extreme. În zilele de luni, miercuri și vineri, se ține post negru până la ora 15:00, după care se consumă doar mâncare uscată. Marți și joi nu este permis consumul de ulei (untdelemn). Doar în zilele de sâmbătă și duminică este dezlegare la untdelemn și vin.
Pe tot parcursul postului, este o singură zi cu dezlegare la pește. Este vorba despre ziua de 6 august, când se sărbătorește Schimbarea la Față. În această zi, credincioșii care postesc pot consuma pește, icre și produse făcute din carne de pește. În restul zilelor, este interzis consumul alimentelor de origine animală.
Postul Adormirii Maicii Domnului are o durată de două săptămâni. Acesta începe în fiecare an pe data de 1 august și se încheie pe 15 august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului. Originea sărbătorii și a postului este stabilită undeva în secolul al V-lea, însă abia în secolul al XII-lea s-a uniformizat perioada de post. În primele secole, creștinii ortodocși țineau post fie o zi, fie 8 zile, fie o lună întreagă pentru a marca Adormirea Maicii Domnului.
În anul 1166, s-a uniformizat data sărbătorii, precum și perioada de post. Atunci s-a stabilit că Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește pe 15 august, iar postul are o durată fixă de două săptămâni. De atunci, postul care precedă Sfânta Marie Mare începe în fiecare an la 1 august și se încheie la 15 august, în ziua sărbătorii.
Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui. Alimentele care nu lipsesc de la masă
Pentru a se pregăti pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, credincioșii sunt îndemnați să postească, dar și să se roage. În cele două săptămâni de post este recomandat ca oamenii să se abțină de la alimente de dulce, dar și de la păcate și gânduri negre. În zilele de post, credincioșii pot rosti o rugăciune către Fecioara Maria, pentru a fi protejați de rele. Aceasta sună în felul următor:
”O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale.
Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare. Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare;
Citește și: Motivul pentru care se ține post miercurea și vinerea. Cum explică de fapt preoții
și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru.
Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.”