Alimentele pe care să nu le gătești niciodată în tigaie antiaderentă. Așa o strici din prima

Secretele tigăilor antiaderente. Ce trebuie să știi despre folosirea lor.
Alimentele pe care să nu le gătești niciodată în tigaie antiaderentă. Așa o strici din prima

Tigăile antiaderente sunt extrem de apreciate în bucătărie. Și pe bună dreptate, deoarece, așa cum probabil știi, are capacitatea remarcabilă de a împiedica lipirea alimentelor de suprafața sa. Dar, atenție, nu este atât de versatilă pe cât ai putea crede. Mulți oameni nu-și dau seama, dar nu se adaptează întotdeauna la toate alimentele. Este nevoie doar de câteva greșeli repetate pentru ca acesta să ajungă să se deterioreze înainte de vreme. Iată câteva reguli pe care trebuie să le urmezi pentru a te asigura că tigăile tale antiaderente durează.

Alimentele pe care să nu le gătești niciodată în tigaie antiaderentă

Prima regulă de bază: tigăile antiaderente nu trebuie folosite niciodată la temperaturi ridicate. Și nici nu ar trebui lăsate goale pentru a se preîncălzi.

Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să eviți să le gătești în acest tip de tigaie. Altfel, este cea mai bună modalitate de a le strica mai repede.

Ingrediente acide

Prin aceasta înțelegem toate alimentele acre și acide, cum ar fi citricele sau roșiile. Dacă obișnuiești să folosești tigaia antiaderentă pentru a găti astfel de alimente, în cele din urmă va avea de suferit și nu va mai fi la fel de funcțională.

Citește și: Trucul care salvează o tigaie arsă. Cu ce trebuie de fapt să o cureți. Amestecul puternic cu efecte uimitoare

Carne

Este tentant să folosești acest tip de tigaie pentru a găti friptura preferată, dar cum carnea necesită temperaturi ridicate pentru o gătire optimă, această ustensilă nu este potrivită. Tigaia ta nu ar trebui să fie folosită la foc mare.

Sosuri

La fel ca și în cazul cărnii, tigăile de gătit antiaderente nu sunt potrivite pentru prepararea sosurilor, care se pot carameliza și se pot lipi de aceasta.

Cuptorul

Unele tigăi antiaderente sunt rezistente la cuptor și le poți găsi cu ușurință în comerț. Acest lucru este de obicei specificat pe spatele tigăii. Așadar, ai grijă și verifică întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Cum poți preveni ca tigaia antiaderentă să se lipească

Așa cum am menționat mai devreme, cratițele și tigăile antiaderente nu sunt concepute pentru temperaturi ridicate. De fapt, vei putea observa că încep să fumege atunci când căldura este prea mare. Acestea ar trebui folosite doar pentru a găti mâncăruri ușor de preparat, cum ar fi clătite sau omlete.

O altă greșeală de evitat: folosirea grăsimilor. Este adevărat că nu este foarte grav, dar în timp, pe măsură ce mâncarea alunecă mai ușor în tigaie, se poate lipi parțial, iar reziduurile arse vor fi mai greu de îndepărtat. De aceea, ar fi de preferat să folosești doar un strop de ulei sau puțin unt.

De asemenea, ar trebui să eviți să folosești ustensile de metal atunci când gătești în tigăi antiaderente. Există șanse mari ca acestea să se zgârie și să provoace lipirea alimentelor. În schimb, poți utiliza spatule din lemn, plastic (speciale pentru gătit) sau silicon.

În cele din urmă, îți recomandăm să nu speli tigăile antiaderente la mașina de spălat vase. Apa foarte fierbinte și detergenții puternici le pot deteriora în timp. Cea mai bună opțiune este să folosești un burete moale înmuiat într-un amestec de apă caldă și săpun de vase.

Când ar trebui să aruncăm o tigaie antiaderentă

Avem tendința de a păstra ustensilele din bucătărie timp mulți ani. Cu toate acestea, odată cu trecerea anilor, ele se uzează și își pierd din proprietăți. Pentru a afla dacă trebuie să înlocuiești tigăile și cratițele antiaderente, iată câțiva factori de luat în considerare.

Tigaia este mai veche de anul 2015

În general, este o idee bună să înlocuiești tigăile antiaderente după cinci ani. Cu toate acestea, se recomandă prudență, în special în cazul tigăilor antiaderente produse înainte de 2015, deoarece acestea pot conține „PFOA” (lipiciul industrial care ține Teflonul împreună). Așadar, dacă ustensilele tale de gătit datează din 2015, sau chiar mai devreme, este timpul să le înlocuiești, chiar dacă nu conțin PFOA.

Înveliș zgâriat sau ciobit

La un moment dat, în cazul tigăilor antiaderente mai vechi (care conțin PFOA), apariția zgârieturilor sau a fisurilor era un semn clar că tigaia trebuie înlocuită, deoarece învelișul se putea desprinde și putea pătrunde în mâncare.

Astăzi, însă, cu modelele recente, nu mai trebuie să îți faci griji cu privire la aceste zgârieturi, deoarece învelișul de teflon din prezent nu mai conține PFOA și, prin urmare, nu mai prezintă aceleași riscuri pentru sănătate.

Cu toate acestea, orice deteriorare a suprafeței tigăilor tale indică faptul că proprietățile sale antiaderente nu mai sunt la fel de eficiente. Cel mai bine este să iei în considerare înlocuirea lor cât mai repede.

Rugină

Atunci când o tigaie antiaderentă își pierde stratul de acoperire, metalul de dedesubt este expus oxidării și poate rugini cu ușurință. Este adevărat că nu este dăunător pentru sănătate consumul unor cantități foarte mici de rugină, dar poate afecta gustul mâncării. Dacă nu găsești modalități eficiente de a elimina această rugină, cel mai indicat ar fi să îți schimbi ustensilele.

Decolorare

După cum ai observat fără îndoială, tigăile antiaderente dezvoltă pete deschise sau întunecate pe măsură ce se acumulează mâncarea. În sine, o eventuală decolorare nu este periculoasă. Dar, în orice caz, o culoare mai închisă indică faptul că învelișul se desprinde treptat. Și în acest caz, cel mai bine este să arunci tigaia.

Alimentele se lipesc de ea

În cele din urmă, vei ști că este timpul să înlocuiești tigaia antiaderentă atunci când aceasta nu-și mai îndeplinește funcția principală. Dacă alimentele încep să se lipească de ea în mod regulat, acesta este un indiciu clar că învelișul și-a pierdut proprietățile antiaderente.

Care sunt pericolele atunci când gătești cu o tigaie ceramică

Ustensilele de gătit acoperite cu ceramică sunt considerate, în general, o alternativă mai sigură la cele antiaderente pe bază de teflon. Cu toate acestea, ele pot prezenta anumite riscuri pentru sănătate. Acest tip de înveliș se poate deteriora cu ușurință, permițând metalului să intre în contact direct cu alimentele. Iar unele aliaje metalice pot fi potențial dăunătoare pentru sănătate.

Care este acoperirea cea mai puțin toxică

Potrivit experților, cele mai puțin toxice vase de gătit sunt cele cu un strat antiaderent din fontă, oțel inoxidabil, ceramică, sticlă și fontă emailată. Atâta timp cât acoperirea nu este din teflon, vasele de gătit vor fi mai sigure de utilizat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce înțelegere au făcut Cristi Borcea și Valentina Pelinel
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Scandalul momentului! Ce s-a aflat despre MILIONARUL pe care Halep îl iubeşte. Este îngrozitor pentru...
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Mirabela Dauer și-a îngrijorat fanii! Cum a ajuns să arate artista FOTO
Scandal în Paradis: Jennifer Lopez și Ben Affleck la un Pas de Divorț?
Meghan Markle și Prințul Harry Strălucesc în Prima Lor Vizită Oficială în Nigeria
Un val de liniște și prosperitate se pregătește să învăluie șase zodii. O zi cu...
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Carmen Grebenișan și Alex Militaru, discuții despre partaj după anunțul divorțului. Ce a dezvăluit vedeta:...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *