Apăsarea butonului de snooze este o practică frecventă în rândul multora dintre noi, mai ales atunci când nopțile sunt prea scurte din cauza serialelor sau a trezirilor frecvente provocate de copii mici. Deși s-a spus adesea că acest obicei afectează negativ calitatea somnului, noi cercetări ar putea schimba percepția generală. Potrivit Cleveland Clinic, studiile recente sugerează că amânarea alarmei nu are neapărat un efect negativ major asupra performanțelor cognitive sau asupra calității generale a somnului. Totuși, specialiștii atrag atenția că lucrurile nu sunt atât de simple.
Psihologul specializat în medicina somnului comportamental, dr. Alicia Roth, explică faptul că rutina de somn care funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu fie potrivită pentru alta.
„Un studiu, care a inclus peste 1.000 de participanți, a descoperit că amânarea alarmei este foarte comună în rândul adulților tineri și al persoanelor considerate cu cronotip de seară (cei care adorm și se trezesc mai târziu decât media)”, spune dr. Roth.
Un al doilea studiu, care a analizat 31 de participanți, arată că folosirea butonului de snooze nu a îmbunătățit, dar nici nu a înrăutățit performanța la testele cognitive.
Unul dintre riscurile legate de folosirea butonului de snooze este că poate perturba faza de somn REM, care apare în special spre sfârșitul nopții și are un rol important în refacerea organismului. Întreruperea acestei etape a somnului poate provoca o reacție bruscă de trezire a corpului, asociată cu o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
În plus, ideea că putem funcționa eficient cu mai puțin de șapte ore de somn este greșită. Studiile arată că, dacă lipsa somnului devine un obicei, pot apărea efecte negative precum acumularea de kilograme, probleme de inimă sau chiar un risc mai mare de deces.
Chiar dacă unii oameni se obișnuiesc cu apăsarea repetată a butonului de snooze, acest comportament poate semnala și o problemă mai profundă.
„Dacă o persoană simte nevoia să apese snooze în mod repetat, asta ar putea indica fie că nu doarme suficient, fie că suferă de o tulburare de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn sau insomnia cronică”, avertizează specialistul.
În ceea ce privește obiceiul de a amâna alarma dimineața, specialiștii nu pot face o recomandare universal valabilă. Pentru unii, acest obicei funcționează fără probleme.
Însă, dacă te regăsești în situația de a apăsa butonul de snooze în fiecare dimineață și simți că nu ai parte de un somn odihnitor, atunci poate fi momentul să îți reevaluezi rutina de somn.
Dacă te confrunți cu dificultăți de somn, există câteva obiceiuri simple care te pot ajuta să te odihnești mai bine.