Analize căsătorie de care aveți nevoie, conform legislației actuale. Pentru cei care nu sunt la curent cu acest demers, trebuie să știți că, înainte de căsătorie, cei doi miri trebuie să se prezinte cu un certificat medical de căsătorie. Dacă vă aflați într-o astfel de situație și vreți să facei pasul cel mare, vă recomandăm mai jos analizele pe care trebuie să le faceți înainte de căsătorie.
Există câteva analize necesare pentru certificatul medical de căsătorie. Mai există și certificatul prenupțial, despre care veți afla în rândurile de mai jos. Iată tot ce trebuie să știți despre analizele pe care să le faceți înainte de cununia civilă.
Efectuarea analizelor medicale este deosebit de importantă pentru cununia civila. Pentru asta este recomandat să apelați la specialiști, care vă pot ajuta să duceți la bun sfârșit această etapă. Pentru a nu îngreuna situația este bine să faceți asta din timp, cu cel puțin două săptămâni înainte de a face pasul cel mare.
„Certificatul medical privind starea sănătății, cum este denumit certificatul prenupțial în Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă (aprobată de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 151 din 02.03.2011), este un formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, dată certă, sigiliul/ștampila unității sanitare, semnătură și parafa medicului”, recomandă specialiștii.
Certificatul de căsătorie conține trei rubrici. Aici sunt notate rezultatele investigațiilor medicale efectuate. Iata care sunt acestea:
Înainte de cununia civilă, trebuie să vă puneți la punct dosarul cu analizele necesare. Astfel că, examenele necesare pentru încheierea certificatului medical sunt următoarele:
Pentru femeile însărcinate, examenul pulmonar este exclus din lista analizelor medicale obligatorii.
Acest certificat medical nu este inclus de regulă în pachetul de bază al serviciilor din cadrul asigurărilor medicale. Astfel că, în acest caz, medicul de familie are posibilitatea de a taxa acest serviciu conform tarifului specific serviciilor care nu sunt decontate de casa de asigurări.
Certificatul medical trebuie să fie depus la cel mult 14 zile după ce a fost eliberat, perioada dupa care valabilitatea acestuia expiră. Trebuie să știți ca trebuie să treaca 10 zile de la depunerea actelor până când cununia civilă să fie realizată.
Este important de știut că laboratoarele de analiză trebuie să transmită pe parcursul a 24 de ore fișa tip-declarație. Asta în cazul unui nou caz depistat către Direcția de Sănătate Publică și îndrumarea pacientului catre DSP sau către secția de boli infecțioase.
Mai multe informatii sunt disponibile in Ordinul nr. 1611/2004 privind aprobarea circuitului informational si a fiselor de declarare si supraveghere a infectiei HIV/SIDA, emis de Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 31 din 11.01.2005.
În cazul în care femeia este însărcinată, acest lucru trebuie mentionat medicului de familie. Femeile gravide nu ar trebui sa faca radiografii, motiv pentru care analizele pulmonare nu vor fi incluse in certificatul medical de casatorie.
Dacă aveți nevoie de mai multe informatii legate de acest document, puteți afla mai multe de la specialiști, la adresa de e-mail sau chiar în formularul pus la dispozitie aici.