Aplicații care anunță cutremurele înainte să se producă. Ce trebuie să descarci pe telefonul tău mobil ca să primești alerte din timp

Scris de: Dana Cazacu

04 Nov. 2022

Aplicații care anunță cutremurele înainte să se producă. Ce trebuie să descarci pe telefonul tău mobil ca să primești alerte din timp

Joi dimineață, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter. Înainte cu câteva secunde, mulți români posesori de telefoane cu sistem de operare Android au primit o alertă de cutremur. În caz că nu știați, există unele aplicații care anunță cutremurele înainte ca acestea să se producă.

Alertă de cutremur pe telefoanele cu Android

Alerta de cutremur primită joi de românii care au telefoane cu sistem Android a fost posibilă datorită funcției „Earthquake Alerts System”. Este vorba despre o rețea formată din peste două miliarde de telefoane mobile, iar toate dintre acestea funcționează ca niște seismografe mai mici.

Cum activezi această funcție pe telefoanele cu sistem de operare Android? Ei bine, trebuie doar să intri în setările telefonului, apoi în meniul „Securitate și Urgență”, iar aici vei putea activa opțiunea „Alertă cutremur”. De menționat este faptul că, această funcție nu poate prezice seismele, însă poate să emită o alarmă cu câteva secunde înainte ca unda de șoc să se simtă.

Cum funcționează acest sistem

Fiecare telefon mobil are un accelometru care, în general, este utilizat pentru a număra pașii sau pentru a detecta mișcarea dispozitivului atunci când este întors. Totodată, acesta funcționează și ca un miniseismograf dacă smartphone-ul este închis și băgat la încărcat.

Când se produce un cutremur, unda seismică este simțită, iar telefonul trimite o confirmare către un server. Serverul respectiv adună confirmări de la mai multe dispozitive mobile din zonă, moment în care are confirmarea că se va produce un cutremur. Apoi serverul trimite notificarea mai departe.

Aplicații care anunță cutremurele înainte să se producă
Aplicații care anunță cutremurele înainte să se producă. Ce trebuie să descarci pe telefonul mobil

Aplicații care anunță cutremurele înainte de a se produce

Cum poți primi o alertă de cutremur dacă nu ai un telefon cu Android? Ei bine, există variante și pentru utilizatorii de dispozitive mobile cu alte sisteme de operare. De exemplu, aceștia se pot abona la canalul Alertă Cutremur de la Twitter.

Pentru a activa alerta, trebuie să apeși butonul de urmărire și să activezi clopoțelul de alerte. Astfel vei primi și tu o notificare de cutremur. Pe 3 noiembrie, notificarea pe Twitter a fost trimisă cu 10 – 15 secunde înainte de a se simți unda seismică.

De asemenea, o aplicație care îți va trimite alerte de cutremur înainte ca acesta să se simtă este Telegram. Cum trebuie să procedezi? Instalează aplicația și caută robotul INCDFP. Acesta va transmite alertele: @alertacutremur_bot.

Apoi, trebuie să apeși start, după care va apărea o serie de comenzi. Aici, alege „alerta”, iar apoi trebuie să accepți Termenii și Condițiile. În continuare, vei introduce adresa ta de email și numărul de telefon. Ulterior, vei primi acces la o serie de canale de alertă. Acum nu trebuie decât să alegi de aici ce tipuri de alertă vrei să primești, potrivit stirileprotv.ro.

9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.