Cel mai periculos loc din casă în cazul unui cutremur puternic. Gestul banal care îți poate salva viața în cazul unui seism

Unde nu este recomandat să stai, în caz de cutremur

Scris de: Daoud Andra

03 Nov. 2022

Cel mai periculos loc din casă în cazul unui cutremur puternic. Gestul banal care îți poate salva viața în cazul unui seism

Cutremurele ne amintesc de fiecare dată cât de vulnerabili suntem în fața fenomenelor naturii. Când avem de-a face cu o astfel de situație, cea mai importantă este prevenția. E important de știut care sunt locurile sigure, dar și cele periculoase din casă, în caz de cutremur puternic. Ce să faci pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi.

Locul cel mai periculos din casă, în caz de cutremur puternic

Cutremurele sunt fenomene care ne iau prin surprindere, pentru că sunt foarte dificil de anticipat. Atunci când avem de-a face cu un astfel de fenomen, trebuie să acționăm la secundă și să găsim rapid o soluție pentru a ne proteja. Înainte de orice, este important să nu intri în panică, atunci când începe un cutremur. Dacă îți păstrezi calmul, vei putea lua cele mai bune decizii pentru tine și cei dragi.

În ceea ce privește locurile cele mai sigure din casă, de-a lungul timpului au circulat tot felul de mituri. Specialiștii spun că, dacă te prinde cutremurul în casă, cel mai sigur este să stai lângă un perete sau o coloană rezistentă. De asemenea, te poți adăposti sub tocul ușii sau sub masă. În acest fel, te asiguri că nu te vor lovi obiecte sau bucăți de tencuială, dacă vor cădea.

Citește și: Motivul pentru care nu a fost emis mesaj Ro-Alert pentru cutremurul de joi dimineață. Psiholog: „Pot induce panică foarte mare”

Stai departe de ferestre, oglinzi, vitrine și alte obiecte care s-ar putea dezechilibra și te-ar putea lovi în cădere. Cel mai periculos loc din casă, spun specialiștii, este bucătăria. Corpurile suspendate de mobilier și vasele puse în dulapuri sunt primele care te-ar putea răni în caz de cutremur puternic.

Cel mai periculos loc din casa in cazul unui cutremur puternic
Bucătăria este cel mai nesigur loc din casă, în caz de cutremur

Ce să faci după ce s-a terminat cutremurul

Un cutremur durează, de obicei, câteva secunde, însă chiar și acel timp scurt poate părea interminabil într-o astfel de situație. Chiar dacă s-a terminat cutremurul, trebuie să fim precauți, spun specialiștii, deoarece pot urma și replici. Dacă ești în casă, primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce pericolul a trecut este să verifici instalația de gaz.

Asigură-te că nu există scurgeri de gaze, înainte de a aprinde lumina sau un chibrit. Cel mai sigur este să oprești alimentarea cu gaze, până când ești sigur că nu există defecțiuni în clădire. Un cutremur puternic poate provoca pene de curent sau de gaze, așa că ar trebui să fii pregătit și pentru astfel de situații.

Citește și: O replică a cutremurului de joi dimineață ar putea avea loc în 24-48 de ore. Anunțul făcut de seismologi

Dacă locuiești într-o zonă unde se produc des seisme, este recomandat să ai o trusă de urgență pentru astfel de cazuri. Aceasta ar trebui să conțină: apă plată, alimente neperisabile (conserve), un fluier, o lanternă, medicamente. Nu ar trebui să îți lipsească trusa de prim-ajutor, în care să ai dezinfectant și pansamente, astfel încât să poți curăța și pansa o rană, în cazul în care tu sau altcineva din familie s-a lovit.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
8.5 77 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *