Cartofii prăjiți sunt unul dintre cele mai apreciate și iubite preparate culinare din întreaga lume. Deși par a fi un preparat simplu, nu sunt chiar atât de ușor de făcut. Mai ales dacă vrei să îți iasă crocanți pe deasupra, pufoși la mijloc și cu un gust extraodinar. Există însă un secret care te va ajuta să obții cartofi prăjiți la fel cum o fac bucătarii profesioniști. Iată trucul pe care îl vei încerca de fiecare dată.
Pentru a obține cei mai delicioși cartofi prăjiți, care să aibă și textuă perfectă, trebuie să ții cont de câteva aspecte.
În primul rând, este esențial să alegi cartofii potriviți. Cel mai potrivit soi de cartofi pentru prăjit este cel galben, spun bucătarii cu experiență.
Se curăță cartofii și se taie după preferințe. Pentru cartofi prăjiți crocanți și uniformi, taie-i în felii de aproximativ un centimetru lățime.
După ce ai tăiat cartofii, spală-i sub jet de apă pentru a elimina excesul de amidon. Apoi, usucă-i bine cu un prosop de bucătărie pentru a îndepărta umiditatea în exces. Acest lucru va ajuta la obținerea unei cruste exterioare mai crocante.
Citește și: De ce să pui două linguri de oțet când faci cartofi prăjiți. Trucul secret al marilor bucătari
Între timp se înfierbântă tigaia. Aici este secretul care te va ajuta să obții cartofii prăjiți perfecți. Tot ce trebuie să faci este să adaugi în tigaie 3 lingurițe de sare și să o lași să se coacă pentru 10 minute. În acest fel, cartofii nu se vor lipi în timpul prăjirii. Acest truc este valabi și atunci când vrei să gătești și alte preparate precum șnițele sau pârjoale. Ulterior, se înlătură sarea cu un prosop de hârtie.
Apoi se toarnă uleiul și se lasă să se înfierbânte. După această etapă poți pune cartofii la prăjit. Chiar dacă părerile sunt împărțite, ar fi bine totuși să îi acoperi cu un capac, altfel, riști ca o parte din cartofi să rămână cruzi.
La început, cartofii se prăjesc la foc mediu, apoi la foc mai mare pentru a ieși crocanți. Asigură-te că nu încarci prea mult tigaia pentru a evita scăderea temperaturii uleiului. Pentru a întoarce cartofii în timpul procesului de prăjire, este recomandat să folosești o spatulă de lemn. Prăjitul cartofilor poate dura 20-25 de minute, în funcție de tipul acestora.
Înainte cu un minut de a stinge focul, presară sarea și alte condimente, după preferințe. Sarea poate înmuia rapid cartofii dacă o punem la mijlocul procesului de gătire.
Scoate cartofii pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și apoi consumă-i alături de fiptură, salată sau orice alt preparat pe care îl preferi.
Poftă bună!