Averea Reginei Elisabeta a II-a. Ce moștenire impresionantă a lăsat cel mai longeviv monarh britanic

Regina s-a stins din viață la 96 de ani

Scris de: Dana Cazacu

09 Sep. 2022

Averea Reginei Elisabeta a II-a. Ce moștenire impresionantă a lăsat cel mai longeviv monarh britanic

Cel mai probabil, în aceste zile, mulți își pun întrebări cu privire la averea Reginei Elisabeta a II-a. Suverana a stat pe tronul Marii Britanii mai bine de șapte decenii. În timpul domniei sale, cel mai longeviv monarh britanic a reușit să strângă o avere destul de impresionantă. Ce moștenire a lăsat regretata regină, puteți afla în continuare.

Averea Reginei Elisabeta a II-a. Moștenirea lăsată de cel mai longeviv monarh britanic

În mai bine de 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a strâns o avere personală de 370 de milioane de lire sterline, conform estimărilor celor de la The Sunday Times. Cu toate acestea, averea suveranei nu este suficientă pentru a fi inclusă în lista celor 250 cei mai bogați oameni din Marea Britanie.

Totodată, averea lăsată în urmă de Regina Elisabeta a II-a este mult mai mică decât cea a altor monahi. De exemplu, averea familiei regale thailandeze este estimată la circa 50 – 70 de miliarde de dolari, în timp ce regele Saudit are o avere netă raportată de 18 miliarde de dolari, scrie France 24.

Venituri private

Venitul privat al monarhului, „privy purse” (poșeta privată),  provine în mare parte din moșia Ducatului Lancaster, deținută de monarhia britanică încă din Evul Mediu. Activele sale includ terenuri, investiții financiare și proprietăți care valorează peste 500 de milioane de lire sterline, mai scrie sursa citată.

Aceasta este formată din 315 proprietăți rezidențiale, proprietăți comerciale din centrul Londrei și mii de hectare de teren agricol. Venitul operațional net din această moștenire a fost, în 2020-2021, de peste 20 de milioane de lire sterline. Regina Elisabeta a dat o parte din aceste venituri rudelor sale. Totuși, ea a plătit impozit pe suma care nu a fost cheltuită pentru îndatoririle oficiale.

„Regina folosește acești bani pentru a-și plăti propriile cheltuieli generale pentru a conduce Balmoral și Sandringham (proprietăți deținute regină), care sunt foarte scumpe. De asemenea, folosește o parte din bani pentru a subvenționa încrucișat alți membri ai familiei regale care nu primesc bani din subvenția publică sau subvenția suverană”, a spus David McClure, autorul cărții „The Queen’s True Worth”.

Averea Reginei Elisabeta a II-a
Ce avere a lăsat în urmă Regina Elisabeta a II-a

Averea Reginei Elisabeta a II-a – Proprietăți private

În timp ce majoritatea palatelor regale sunt deținute de Crown Estate, regina a deținut două castele în mod privat. Mai exact, este vorba despre Castelul Balmoral din Scoția (în valoare de aproximativ 100 de milioane de lire sterline) și conacul său din provincie, Sandringham. Acesta din urmă a fost evaluat la circa 50 de milioane de lire sterline. Acestea nu sunt finanțate din fonduri publice.

Tot în mod privat, Regina Elisabeta a II-a a deținut și câteva articole din Colecția Regală. Printre acestea se numără și o colecție de timbre începută de bunicului ei, regele George al V-lea. Valoarea acesteia a fost estimată la 100 de milioane de lire sterline. Pasiunea suveranei pentru caii de curse i-a adus, de asemenea, peste 7 milioane de lire sterline, deși acest lucru exclude întreținerea costisitoare a animalelor.

9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.