Bucătarul Horia Vîrlan, reţetă inedită de cozonac de Paşte. Ingredientul secret pe care îl foloseşte EXCLUSIV

Invitații la masă vor fi încântați de acest desert select de Paşte.

Maestrul Horia Vîrlan ne-a obișnuit deja cu aventurile lui culinare pe care le are la emisiunea „Alege rețeta națională”, difuzată de Prima TV, astfel încât, după ce a testat cele mai gustoase preparate tradiționale românești, și nu numai, l-am rugat să ne propună o rețetă specială de cozonac, pentru masa de Paște. Celebrul bucătar ne-a oferit, în exclusivitate pentru EGO.ro, un preparat inedit, deloc asemănător cu clasicul cozonac, dar ușor de făcut și delicios.

Ingrediente pentru o formă de cozonac rotundă sau Gugelhupf

Aproximativ 2 kilograme:

–      1 cană de nuci încălzite în tigaie și ușor mărunțite

–      1 cană de caise deshidratate

–      1 cană de prune deshidratate

–      1 cană de stafide

–      1 pahar de apă caldă

–      ½ pahar cognac sau whisky

–      500 grame făină 000

–      2 ouă mari

–      250 grame zahăr tos

–      150 grame unt moale

–      1 lingură praf de copt

–      ½ linguriță de sare

–      ½ cană de zeamă de portocale

–      ¼ linguriță de apă de flori de portocal

–      ¼ linguriță de esență de portocale

–      Coaja răzuită a unei portocale

–      50 ml cognac sau whisky (optional)

Glazură:

–      ½ cană de zahăr tos

–      Câteva linguri de apă sau suc de portocală

Cozonac pentru Paște
Cozonac pentru Paște

Mod de preparare:

Amestecați, într-un bol de sticlă, fructele uscate cu apă caldă și cognacul, apoi lăsați-le să se hidrateze. În acest timp încingeți cuptorul la 165-170 de grade. Amestecați, într-un bol, zahărul, untul moale, praful de copt și sarea, folosind un tel. Adăugați ouăle, pe rând, bătând energic cu ajutorul telului până se formează o compoziție spumoasă și omogenă.

Adăugați, alternând, făina și zeama de portocală, bătând în continuare cu telul sau cu o lingură de plastic. În continuare, încorporați coaja de portocală, aromele și fructele rehidratate, eliminând lichidul în care s-au hidratat. Adăugați nucile mărunțite și apoi turnați compoziția în tava unsă cu puțin unt. Aveți grijă să nu depășiți 2/3 din înălțimea tăvii, altmiteri după coacere cozonacul va da pe afară.

Introduceți tava în cuptor și coaceți cozonacul timp de 50-60 de minute, verificând cu ajutorul unui băț de frigăruie dacă este copt ( după ce ați introdus bățul în mijlocul cozonacului, la scoatere acesta trebuie să iasă perfect curat). Lăsați cozonacul să se răcorească în forma în care s-a copt, apoi întoarceți-l pe o tavă.

Încălziți apa sau zeama de portocală pentru glazură, împreună cu zahărul tos până acesta din urmă s-a topit complet, apoi turnați siropul dens peste cozonacul care s-a răcorit puțin. Lăsați să se răcească complet apoi tăiați-l felii.

Poftă bună!

8.3 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.