Butonul secret de la mașina de spălat vase. Puțini știu de el, economisești mulți bani la sfârșitul lunii

Butonul secret de la mașina de spălat vase. Puțini știu de el, economisești mulți bani la sfârșitul lunii

Știai că poți economisi bani folosind mașina de spălat vase? Aparatul tău este prevăzut cu un buton care va reduce consumul de energie. Cu toții știm cât de important este să limităm consumul de energie electrică în aceste vremuri în care prețurile au explodat pur și simplu. Mai mult, cu ajutorul acestei funcții, vei reuși să reduci și risipa de apă. Află din rândurile de mai jos care este butonul secret de la mașina de spălat vase care te va ajuta să economisești bani la final de lună.

Butonul secret de la mașina de spălat vase

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a economisi bani zilnic este să alegi programul de spălare potrivit. Și aici intervine celebrul buton magic. Acesta este cel care îți permite să selectezi modul „Eco”, care spală vasele la o temperatură scăzută.

Potrivit specialiștilor, la o mașină de spălat vase, temperatura apei este cea care influențează cel mai mult consumul de curent. Cu cât apa este mai fierbinte în ciclul de spălare, cu atât mai multă electricitate consumă. În schimb, cu cât temperatura programului este mai scăzută, cu atât economisești mai mult.

Citește și: De ce să pui coji de portocală în mașina de spălat vase. Trucul uimitor de care nu ştie nimeni

Mai exact, mașina de spălat vase consumă 80% din energia folosită pentru a încălzi apa. Așadar, dacă vrei să economisești energie electrică, alege programul „Eco”. În timpul acestui program, temperatura apei nu depășește 50°C, cea medie fiind între 40 și 45°C. În comparație cu alte spălări, aceasta este mult mai scăzută. Toate mașinile de spălat vase, indiferent de marcă, au acest tip de program economic.

De asemenea, dacă vasele tale sunt foarte puțin murdare, poți alege un program de spălare la o temperatură și mai scăzută, de 35 de grade, de exemplu.

Cum să reduci cu cel puțin 30% consumul de energie electrică

Drept urmare, folosind acest program, vei reduce consumul de energie electrică cu 30% până la 45% , susțin specialiștii. Pe de altă parte, ciclul de spălare durează mai mult. Asta pentru că apa este încălzită treptat. Acest lucru compensează, de asemenea, temperatura mai scăzută a apei.

Ciclul mai lung are și un alt avantaj. Detergentul de spălat vase se diluează mai bine, spre deosebire de spălările rapide. Totuși, dacă vesela este foarte murdară, se recomandă folosirea unui program de spălare de 60°C. Dar nu îți face griji, poți apela la alte trucuri care să te ajute să economisești bani.

Citește și: De ce să nu speli niciodată tigaia imediat după ce o iei de pe foc. Greșeala uriașă care te poate costa scump

4 sfaturi care utile te ajută să economisești energie electrică când speli vasele la mașină

1. Cumpără aparatul potrivit

Acest sfat se aplică doar dacă trebuie să îți schimbi aparatul. În acest caz, trebuie să alegi unul care să aibă performanțe bune. Cum îți poți da seama? Uitându-te cu atenție la eticheta energetică. Aceasta este obligatorie din 1999. În mod ideal, ar trebui să alegi un aparat de tipul A+++.

2. Umple corect mașina de spălat vase

Când pornești un ciclu de spălare, asigură-te că mașina de spălat vase este plină. Atât timp cât ea nu este încărcată la maximum sau aproape de nivelul maxim, nu ar trebui să pornești ciclul de spălare.

Este recomandat să optimizezi nivelul de încărcare și să nu o pui în funcțiune pentru câteva farfurii și tacâmuri. Dacă totuși vrei să speli puține vase, atunci poți folosi opțiunea de încărcare la jumătate. Aceasta adaptează automat programul la cantitatea de vase. Astfel, vei economisi apă și energie electrică.

Citește și: Aparatul din casă care îți poate face o gaură uriașă în buget. Consumă enorm, factura ta va fi dublă

3. Nu clăti farfuriile și vasele înainte de a le pune în mașină

Facem adesea acest lucru: trecem farfuriile sub jetul de apă înainte de a le pune în mașina de spălat vase. De fapt, 40% dintre noi obișnuim să clătim vasele înainte de a le pune în mașină. Ei bine, acest lucru este complet inutil. Nu, nu ar trebui să clătești vesela înainte de a o pune în mașină. Nu numai că irosești apă, dar spălarea este mai puțin eficientă atunci când farfuriile sunt clătite.

De ce se întâmplă asta? Pentru că enzimele din detergenți sunt mai puțin eficiente pe suprafețele netede. Potrivit experților intervievați de Wall Street Journal: „Fără mâncare, enzimele nu au de ce să se agațe” și sunt mai puțin eficiente.

Așa că vei economisi foarte multă apă și, prin urmare, bani. Pur și simplu șterge farfuria de resturile de mâncare. Și aruncă bucățelele de resturi la coșul de gunoi. Apoi pune-o în mașina de spălat vase.

4. Îngrijește-ți corespunzător mașina de spălat vase

Pentru a avea un aparat performant, trebuie să ai grijă de el. În acest fel, nu numai că spălarea vaselor va fi mai eficientă, dar va consuma și mai puțină energie. Iar durata ei de viață va fi mai mare.

Așadar, nu uita să o cureți periodic de calcar, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu apă foarte dură. Dacă nu faci acest lucru, în timp, mașina ta de spălat va necesita un timp mai îndelungat pentru a încălzi apa. Drept urmare, va consuma mai multă energie electrică și vei simți acest lucru la buzunar. Pentru a elimina eficient calcarul, poți apela la oțetul alb. 

De asemenea, nu uita de curățarea periodică a filtrului și pompei. Este necesar să menții mașina de spălat vase în stare corectă de funcționare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
6.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *