De ce să nu speli niciodată tigaia imediat după ce o iei de pe foc. Greșeala uriașă care te poate costa scump

Ce e important să știi

Scris de: Oana Matei

01 Mar. 2023

De ce să nu speli niciodată tigaia imediat după ce o iei de pe foc. Greșeala uriașă care te poate costa scump

Fie că folosești tigaia pentru omleta de la micul dejun, fie o folosești pentru a prăji cartofi la prânz sau seara, pentru un preparat delicios cu legume, tigaia este folosită pentru multe din preparatele noastre zilnice. Dar știai că niciodată tigaia încinsă nu se pune la spălat în apă rece? De ce? Vă spunem în rândurile următoare.

De ce nu se clătesc tigăile fierbinți cu apă rece?

 Pentru a scăpa de reziduurile alimentare din tigaie sau pur si simplu, pentru a avea loc pe aragaz: de multe ori punem tigaia, încă fierbinte, în chiuvetă, imediat după gătire. Chiar dacă faceți acest lucru, nu trebuie niciodată să le clătiți sau să le umpleți direct cu apă rece. Pentru că diferența puternică de temperatură poate provoca șoc termic și poate distruge chiar și cele mai calitative tigăi. Motivul: metalul din care este făcută tigaia se dilată atunci când este încălzit. Dacă tigaia este stropită cu apă rece în timp ce este încă fierbinte, aluminiul sau oțelul se va contracta brusc și tigaia se poate bomba sau deforma. De asemenea, este posibil, în timp, să afecteze gătirea perfectă a alimentelor.

Sfaturi de întreținere a tigăilor

  1. Nu folosi ustensile metalice în tigaie, mai ales dacă are strat antiaderent.
  2. Cele mai multe vase se pot spăla în mașina de spălat vase. Cu toate acestea, este bine de știut că detergenții speciali pentru mașina de spălat vase sunt mai agresivi decât detergenții pentru spălare manuală. În timp, aceștia pot provoca depuneri și pete greu de curățat și totodată, pot scurta durata de viață a tigăilor, dar și a oalelor. Prin urmare, este de preferat ca tigăile să fie spălate manual.
  3. Pentru curățare, nu folosi bureți de sârmă și detergenți abrazivi.
  4. Usucă cu un prosop sau o lavetă moale, întotdeauna tigăile și oalele înainte de a le depozita în dulap. Se evită astfel, apariția petelor, lăsate de picăturile de apă care se usucă în aer liber.

Cum se spală oalele și tigăile?

Pentru a spăla vasele de gătit poți folosi:
– lavete din microfibră, burete moale și neabraziv de vase
– detergent lichid de vase, soluție de lămâie cu sare, bicarbonat de sodiu, oțet alb, la nevoie poți folosi amoniac

Cum se curăță o tigaie sau o oală arsă?

Pentru a elimina urmele de arsură încrustate pe fundul unei oale sau tigăi din inox, pune o tabletă de detergent pentru mașina de spălat vase într-un lighean cu apă caldă și lasă la înmuiat timp de o oră. Apoi pur și simplu îndepărtează urmele de ars folosind un burete moale. Pentru a curăța unele pete de pe un vas din inox, poți folosi și un abraziv ușor (o cremă de curățat blândă, oțet sau suc de lămâie).

Pentru a îndepărta petele și urmele de arsură  din oala sau tigaia de fontă emailată, toarnă pe ea înălbitor foarte diluat. Lasă-l la macerat câteva ore înainte de a-l clăti.

În cele din urmă, pentru a curăța spatele unei oale sau a unei tigaie, o poți freca energic cu un burete de sârmă. Foarte eficientă, această tehnică nu riscă să strice partea inferioară a vasului.

În orice caz, clătește bine vasele cu apă curată înainte de a le folosi din nou.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cât de mare e burtica Danielei Iliescu!
9.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *