Butonul secret de pe centura de siguranță de care mulți șoferi habar nu au că există. Are un rol foarte important

Butonul secret de pe centura de siguranță de care mulți șoferi habar nu au că există. Are un rol foarte important

În România, purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru toți ocupanții mașini, inclusiv pentru persoanele care stau pe bancheta din spate. Însă cu toate că este un element pe care îl folosim în mod frecvent (sau cel puțin așa ar trebui), nu mulți au cunoștință de butonul din mijlocul centurii. Iată rolul extrem de important pe care îl îndeplinește acesta.

Butonul secret de pe centura de siguranță de care mulți șoferi habar nu au că există

Nepurtarea centurii de siguranță la volan, sau ca pasager al unei mașini, poate atrage după sine sancționarea persoanei care nu se conformează legii. Potrivit Codului Rutier, persoanele care nu poartă centura de siguranţă riscă o amendă din prima clasă de sancţiuni, respectiv de două sau trei puncte, adică între 290 şi 435 de lei.

Centura de siguranță are un rol extrem de important și de multe ori poate face diferența între viață și moarte. Potrivit studiilor din domeniu, centura de siguranță reduce riscul de deces și de răni grave la cap cu 90%. De asemenea, reduce cu 50% riscul de deces sau de rănire gravă a întregului corp.

Citește și: Greșeala care te lasă pe loc fără permis. Trebuie să dai examenul auto pentru a intra din nou în posesia carnetului

Pentru ca centura de siguranță să își îndeplinească funcția, este esențial să se evite punerea de huse sau prosoape pe scaune, deoarece acest lucru crește probabilitatea apariției așa-numitului efect submarin.

Însă cu toate că este un element comun al mașinii, mulți nu au observat butonul aflat chiar în mijlocul centurii. Dar la ce servește acesta? Ei bine, deși nu este de niciun folos pasagerilor și nu activează nimic atunci când este apăsat, are o funcție foarte importantă care nu trebuie trecută cu vederea.

Citește și: Greșelile pentru care rămâi fără permis în Grecia. Lista completă

Ce rol are butonul de pe centura de siguranță

Atunci când fixăm centura de siguranță, aceasta se extinde atât cât avem nevoie. Iar dacă, odată fixată, ne mișcăm lateral sau ne aplecăm înainte, aceasta cedează. Cu toate acestea, dacă există o mișcare bruscă, cum ar fi frânarea, centura se blochează complet și nu ne mai putem mișca.

Acest lucru se întâmplă deoarece cureaua este conectată la un mecanism retractor format dintr-o bobină și un arc. Atunci când există o oprire sau o decelerare bruscă, mecanismul de blocare este activat, astfel încât sistemul de pretensionare blochează centura de siguranță în câteva milisecunde.

În realitate, butonul secret servește drept opritor, astfel încât catarama să nu se poată deplasa de-a lungul centurii. Dacă dintr-un motiv oarecare butonul centurii de siguranță se desprinde, acesta trebuie repoziționat. În caz contrar, catarama se va deplasa peste tot pe centură și va fi foarte greu să o găsim.

În cele din urmă, este important ca centura de siguranță să se potrivească perfect pe corp, motiv pentru care nu este recomandat să purtați o haină în mașină iarna. De asemenea, odată ce este fixată, verificați dacă nu este rulată sau prinsă undeva pe traseu.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 2-8 octombrie 2023
3.7 74 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *