Când ar putea avea loc un mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu a precizat clar anul în care s-ar putea înregistra un seism puternic

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit când am putea să ne așteptăm la un cuntremur major
Când ar putea avea loc un mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu a precizat clar anul în care s-ar putea înregistra un seism puternic

Când ar putea avea loc un mare cutremur în România. În această dimineață, în România s-a produs un seism cu magnitudinea de 5,2 pe Richter. Cutremurul a avut loc în zona Buzăului, la o adâncime de 148 de kilometri și s-a resimțit în București, dar și în alte orașe din țară. Deși un astfel de cutremur face parte din activitatea seismică normală a țării noastre, mulți își pun întrebarea dacă nu cumva ne apropiem tot mai mult de momentul producerii unei mișcări telurice catastrofale.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a precizat în urmă cu ceva timp anul în care s-ar putea înregistra un seism puternic la noi.

Când ar putea avea loc un mare cutremur în România

România, este o țară cu potențial seismic ridicat, prin activitatea specifică a plăcilor tectonice din zona Vrancei. În fiecare an, sunt raportate sute de cutremure, însă magnitudinea lor rar depășește 3,5 grade pe Richter.

Cutremurul din această dimineață s-a produs la adâncimea de 148,8 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 73 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti, 117 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 122 km nord de Bucureşti.

Potrivit Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, seismele de magnitudine mare au o anumită caracteristică extrem de importantă: acestea se succed la intervale aproape identice de timp.

„Am scris mai multe cărți în care am făcut o analiză a cutremurilor vrâncene, începând cu ultimii 200 de ani, cu date pe care le-am cules din diferite locuri. Am constatat că sunt cutremure mari, care au loc după un anumit număr de ani, iar intermediar, altă serie de cutremure mari, care apar tot după o anumită perioadă. De exemplu este o linie de cutremure puternice care au avut loc în 1738 – 1838 – 1940, care s-au succedat, iată, la 100-102 ani.

Apoi există o altă linie de cutremure care a avut loc în anii 1804 și 1906, dar acestea nu au fost atât de puternice.”, a declarat în urmă cu ceva timp Gheorghe Mărmureanu, pentru Impact.ro.

În ce an ar putea avea loc un cutremur major

În opinia fostului director al Institutului Național de Cercetare-Dezvolatare pentru Fizica Pământului, următorul cutremur major se va produce în anul 2040.

„Cutremurul pe care îl așteptăm peste vreo 20 de ani va fi mare, cam de 8 grade, dar nu putem ști exact. Va fi un cutremur foarte adânc, dar efectele nu vor fi chiar atât de mari.”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.

Cutremurul care a avut loc joi dimineață este cel mai puternic din ultimii doi ani și jumătate. Pe 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri.

Anul trecut, cel mai puternic cutremur a avut loc pe 26 mai și a avut magnitudinea de 4,7 pe Richter.

6.7 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.