Când este următoarea minivacanță pentru bugetari în 2023. Anunțul momentului pentru milioane de români

Urmează patru zile libere pentru bugetari

Scris de: Daoud Andra

23 Sep. 2023

Când este următoarea minivacanță pentru bugetari în 2023. Anunțul momentului pentru milioane de români

Angajații din sistemul de stat și o parte dintre cei de la privat au dreptul, potrivit Codului Muncii, la un anumit număr de zile libere garantate prin lege. Liberele legale coincid cu anumite sărbători importante și sunt în plus față de zilele de concediu. În anul 2023, sunt în total 15 libere legale, dintre care 12 pică în timpul săptămânii. Când este următoarea mini-vacanță pentru bugetari în 2023 și câte astfel de zile au mai rămas până la finalul anului.

Două zile libere în plus, începând de anul viitor

Dacă în 2023 românii au beneficiat de un total de 15 libere legale, de anul viitor vor avea și mai multe. În urmă cu câteva luni, s-a votat ca și zilele de Bobotează și Sfântul Ion să fie incluse pe lista cu zile libere garantate prin lege. Astfel, românii vor avea liber de la stat și pe 6 și 7 ianuarie, începând cu anul 2024.

În ceea ce privește zilele libere care au mai rămas din acest an, urmează o nouă mini-vacanță pentru bugetari în 2023. Liberele legale care se pot lega de weekend sunt prilej de relaxare și mini-vacanțe pentru români.

Citește și: Câte sărbători legale sunt în 2024. Zile libere în plus pentru români

Când este următoarea mini-vacanță pentru bugetari în 2023

După liberul legal de Sfânta Marie (15 august), următoarele zile libere de care beneficiază bugetarii sunt la finalul lunii noiembrie, respectiv începutul lunii decembrie. Ziua de 30 noiembrie, când este celebrat Sfântul Andrei, și ziua de 1 decembrie, când este sărbătorită Marea Unire sunt libere de la stat.

Anul acesta, 30 noiembrie și 1 decembrie pică în zile de joi și vineri, ceea ce înseamnă că românii pot beneficia de o mini-vacanță de patru zile, cu tot cu weekend, înainte de sărbători. Următoarele libere legale, după această mini-vacanță, sunt în zilele de Crăciun.

Citește și: Angajații din România care ar putea să nu mai beneficieze de noi zile libere legale. Legea ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2024

Ce se întâmplă dacă lucrezi în zile când este liber legal

Cu toate că liberele legale sunt garantate în Codul Muncii, există și sectoare în care activitatea nu poate fi întreruptă, atât în sistemul bugetar, cât și în sistemul privat. Cei care sunt nevoiți să lucreze în zile în care este liber legal au anumite drepturi garantate prin lege. Ziua liberă lucrată se compensează cu o altă zi liberă, în următoarele 30 de zile sau cu sporuri de 100% din salariu, potrivit legii.

Sărbători legale 2024

Anul viitor, românii vor beneficia de 17 libere. Doar 10 dintre ele pică în timpul săptămânii, celelalte 7 suprapunându-se peste zile de weekend. Liberele legale din 2024 sunt:

Citește și: Ce drepturi ai dacă lucrezi de sărbătorile legale. Orice angajat trebuie să știe asta

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
  • 6 Ianurie – Boboteaza
  • 7 Ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
  • 3 – 6 mai — Paște ortodox 2024
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 23 iunie (duminică), 24 iunie (luni) — prima și a doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
5 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *