Când începe postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Câte zile de dezlegare la pește există în Postul Crăciunului
Când începe postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Când începe postul Crăciunului 2022. Am intrat deja în ultima lună a toamnei și ne apropiem cu pași repezi de Postul Nașterii Domnului, al doilea cel mai important din anul bisericesc, după cel al Peștelui. Iată pe ce dată începe și care sunt zilele cu dezlegare la pește.

Când începe postul Crăciunului 2022

În fiecare an, pe data de 25 decembrie, are loc una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății: Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Crăciunul. Această sărbătoare de mare importanță este precedată de 40 de zile de post.

Postul reprezintă curățirea fizică și spirituală, iar primul pas este renunțarea la alimentele de origine animală și înlocuirea lor cu cele vegetale.

Postul Nașterii Mântuitorului începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 25 decembrie. Acesta este considerat mai ușor decât Postul Paștelui, având în vedere că există mai multe zile cu dezlegare la pește.

Luni, 14 noiembrie este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Asta însemană că în această zi, credincioșii pot mânca pentru ultima oară „de dulce” până pe 25 decembrie.

Care sunt zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului

Postul Nașterii Mântuitorului nu este la fel de strict precum cel al Paștelui. În Postul Crăciunului sunt mai multe zile în care Biserica Ortodoxă dă dezlegare la alimente precum pește și ulei, dar și la vin.

Astfel, în Postul Crăciunului sunt 14 zile în care credincioșii au voie să mănânce pește.

În fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește. Există însă o singură excepție. În ziua de sâmbătă, 24 decembrie, enoriașii nu vor avea dezlegare la pește, ci doar la untdelemn și vin.

Dacă în zielele de luni, miercuri sau vineri este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin.

De asemenea, și în zilele marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Iată care sunt, mai exact, zilele în care credincioșii vor avea dezlegare la pește:

 • 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
 • 26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
 • 27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
 • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
 • 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
 • 4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
 • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
 • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
 • 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
 • 11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
 • 12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
 • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
 • 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
 • 18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

Semnificația celor 40 de zile de post

Prin durata lui de 40 de zile, Postul Crăciunului ne amintește de postul pecare l-a ținut Moies pe Muntele Sinai în așteptarea cuvintelor lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Altfel spus, creştinii ortodocşi, postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Rugăciune extrem de folositoare în Postul Crăciunului

Curățirea spirituală nu înseamnă doar abținerea de la mâncărurile de origine animală, ci și o conduită creștinească exemplară. Acest lucru înseamnă în primul rând să fim mai buni, să facem mai multă milostenie și să citim sau să rostim mai des rugăciuni.

Iată una dintre rugăciunile puternice pe care o poți spune în Postul Crăciunului:

Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche și Noua aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudam și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tau celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și spre biruința asupra păcatului; ca împreuna cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule și Ție slavă înălțăm, împreuna și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Citește și: „Moșii de toamnă 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților

10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.