Când intră banii pe cardurile sociale în februarie 2024. S-a modificat data la care sunt virate sumele în conturi

Crește numărul beneficiarilor

Scris de: Daoud Andra

07 Feb. 2024

Când intră banii pe cardurile sociale în februarie 2024. S-a modificat data la care sunt virate sumele în conturi

Cardurile cu vouchere pentru alimente vor fi alimentate, pe parcursul acestui an, de șase ori. Beneficiarii urmează să primească prima tranșă de 250 de lei luna aceasta, însă data la care vor fi virați banii pe carduri s-a modificat. Când intră banii pe cardurile sociale în februarie 2024? Schimbarea are legătură cu modificarea metodologiei de acordare.

Câți români beneficiază de carduri sociale

Programul ”Sprijin pentru România”, prin intermediul căruia Guvernul ajută populația din categorii defavorizate cu bani pentru alimente, se desfășoară și în 2024. Anul acesta, vor beneficia de vouchere pentru mâncare mai mulți români decât în trecut, după ce pragul s-a modificat. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, plafonul pentru eligibilitate a crescut la 2.000 de lei, față de 1.700, cât era anul trecut.

Dacă în 2023 au beneficiat de acest ajutor aproximativ 2,4 milioane de români, anul acesta numărul lor va crește, odată cu modificarea pragului. Mai multe persoane se vor încadra să primească ajutoare de la Guvern, în urma creșterii plafonului. Din acest motiv, prima tranșă de bani va fi virată puțin mai târziu decât de obicei.

Citește și: Ce valabilitate au cardurile de energie. Până la ce dată pot fi folosiți banii pentru achitarea facturilor

Când intră banii pe cardurile sociale în februarie 2024

Cardurile sociale sunt alimentate din două în două luni, cu suma de 250 de lei. Astfel, beneficiarii încasează în total 1.500 de lei pe an. Banii pot fi folosiți pentru a cumpăra alimente și pentru a plăti mese calde. De asemenea, nu pot fi înstrăinați sau scoși de pe card, în format cash.

Prima tranșă de bani pe 2024 urmează să intre pe carduri luna aceasta. Dacă de obicei cardurile sunt alimentate pe data de 15 a lunii, de data aceasta beneficiarii vor primi banii puțin mai târziu. Modificarea plafonului de acordare cere o actualizare a bazei de date, astfel că banii vor fi virați după jumătatea lunii. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a făcut precizări în acest sens.

”În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie.

Citește și: Când expiră cardurile sociale. Ce se întâmplă dacă nu ai cheltuit banii de pe ele

De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat oficialul, potrivit Agerpres.

Categoriile de persoane care beneficiază de vouchere sociale

De la 1 ianuarie 2024, se încadrează să primească astfel de ajutoare persoanele al căror venit nu depășește 2.000 de lei lunar. Potrivit programului elaborat de MIPE, beneficiază de vouchere sociale următoarele categorii de români:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu

Citește și: Carduri sociale 2024. Ce se întâmplă cu voucherele începând de anul viitor. Anunț oficial pentru toți românii care beneficiază de acești bani

  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie se încadrează în pragul stabilit de lege
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie se încadrează în pragul stabilit de lege
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.2 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *