Ce valabilitate au cardurile de energie. Până la ce dată pot fi folosiți banii pentru achitarea facturilor

Ministrul Adrian Câciu a făcut anunțul cu privire la valabilitatea cardurilor

Scris de: Daoud Andra

02 Nov. 2023

Ce valabilitate au cardurile de energie. Până la ce dată pot fi folosiți banii pentru achitarea facturilor

Mai este puțin până când iarna își va intra în drepturi, din punct de vedere calendaristic. Înainte ca vremea să se răcească, ministrul Adrian Câciu vine cu precizări importante pentru cei două milioane de români care beneficiază de carduri de energie. Ce a spus ministrul despre ajutorul de la stat și ce valabilitate au cardurile de energie.

Anunț important despre cardurile de energie

Ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, le-a dat o veste importantă românilor care beneficiază de carduri de energie. Reprezentantul MIPE a transmis că valabilitatea acestor carduri va fi extinsă până la data de 31 martie 2024. În acest fel, cei două milioane de români care beneficiază de acest ajutor din partea statului vor avea resursele necesare pentru a trece iarna cu bine.

”O veste bună pentru cei aproximativ 2 milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie: valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

Citește și: Când expiră cardurile sociale. Ce se întâmplă dacă nu ai cheltuit banii de pe ele

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal.”, a transmis ministrul, într-o postare pe Facebook.

Când intră banii pe cardul de energie
Două milioane de români beneficiază de carduri de energie

Ce se poate plăti cu banii de pe cardurile de energie

Distribuirea unor carduri de energie a fost o măsură de sprijin luată la începutul acestui an de Guvern. Românii din categorii defavorizate au primit un ajutor în valoare de 1.400 de lei de la stat, pe suport electronic. Cei aproximativ două milioane de beneficiari au primit banii în două tranșe: jumătate în luna februarie a acestui an și cealaltă jumătate în luna septembrie.

Banii nu pot fi schimbați în numerar sau folosiți în alt scop. Ajutorul de la Guvern poate fi utilizat doar pentru a plăti facturi la gaze și la energie electrică. Este vorba atât despre facturi curente, cât și despre facturile restante.

Citește și: Când vor fi distribuite noile carduri de sănătate. Anunțul momentului de la Ministerul Sănătății

La fel ca alte ajutoare sociale pe suport electronic oferite de stat, cardurile de energie aveau, inițial, o anumită valabilitate. Înainte ca ministrul Adrian Câciu să facă anunțul cu privire la prelungirea valabilității cardurilor, sumele ar fi urmat să expire la sfârșitul anului. Durata de valabilitate a fost prelungită cu încă trei luni, și în 2024.

Ce categorii de persoane beneficiază de cardurile de energie

  • Pensionarii cu vârstă de peste 60 de ani (inclusiv), cu un venit sub 2.000 lei/lună (inclusiv)
  • Pensionarii cu pensie de invaliditate, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu
  • Familiile cu alocație de susținere, în conformitate cu Legea nr. 277/2010
  • Familiile/persoanele care beneficiază de ajutor social in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat

Citește și: Când intră a șasea tranșă de bani pe cardurile sociale. Anunțul momentului pentru toți românii cu vouchere

Românii care au folosit deja o parte din sumele de pe cardurile de energie și vor să știe ce sold mai au pot afla în două feluri ce bani mai sunt disponibili:

  • Prin dovada serviciilor de mandat poștal care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului, inclusiv în cazul în care plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului;
  • Prin accesarea site-ului C.N. POȘTA ROMÂNĂ pentru afișarea electronică a acestui sold.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *