Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale în 2024. Schimbări importante, cine beneficiază de vouchere

Data la care vor fi alimentate cardurile

Scris de: Daoud Andra

17 Jan. 2024

Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale în 2024. Schimbări importante, cine beneficiază de vouchere

Românii care beneficiază de carduri sociale urmează să primească prima tranșă de bani pe anul acesta. Recent, s-a modificat plafonul de venituri pentru cei care au dreptul la acest ajutor, astfel că de anul acesta, mai mulți români se vor încadra să primească de la Guvern vouchere pentru alimente. Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale în 2024 și cine beneficiază de acești bani.

Crește numărul celor care primesc tichete pentru alimente

Programul ”Sprijin pentru România”, prin care Guvernul îi ajută cu bani pe românii din categorii vulnerabile, se desfășoară și în 2024. Beneficiarii primesc, din două în două luni, câte 250 de lei pe suport electronic. Banii pot fi folosiți pentru a cumpăra alimente și pentru a achita mese calde, potrivit legii. Până anul trecut, beneficiau de acest ajutor cei ale căror venituri lunare nu depășeau 1.700 de lei.

De anul acesta, Guvernul a decis să ridice plafonul, în conformitate cu rata inflației. Astfel, noul prag este de 2.000 de lei, iar acest lucru înseamnă că se vor încadra mai mulți români să primească vouchere pentru alimente. În 2023, numărul beneficiarilor era de aproximativ 2,4 milioane, însă în 2024 va fi mai mare, după modificarea pragului.

Citește și: Carduri sociale 2024. Ce se întâmplă cu voucherele începând de anul viitor. Anunț oficial pentru toți românii care beneficiază de acești bani

„Anul viitor, din programele, să spun așa, de tip social sau cu impact social pe care le avem, cu siguranță va continua programul privind voucherele de alimente, cele de 250 de lei, cu aceeași periodicitate, la două luni acordate, și va continua și programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile, un program care, la fel, se încheia în anul 2023, cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027”, a explicat la finalul anului 2023 ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale în 2024

Cardurile sociale sunt alimentate din două în două luni cu suma de 250 de lei. Astfel, românii care beneficiază de aceste ajutoare încasează, anual, 1.500 de lei, pe care îi pot folosi pentru alimente. Ultima tranșă de bani din 2023 a fost virată în luna decembrie, chiar înainte de Sărbători.

Citește și: Ce valabilitate au cardurile de energie. Până la ce dată pot fi folosiți banii pentru achitarea facturilor

Beneficiarii din programul ”Sprijin pentru România” urmează să primească prima tranșă de bani din 2024 în luna februarie. Românii din categorii vulnerabile vor primi, pe parcursul anului, șase tranșe a câte 250 de lei. Lunile în care sunt virate sumele pe carduri sunt: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.

Banii intră pe carduri în jurul datei de 15 a lunii, odată cu celelalte drepturi sociale (pensii, alocații, șomaj etc). Așadar, beneficiarii vor primi tranșa de bani aferentă lunii februarie pe data de 15. Banii nu pot fi scoși de pe carduri, nu pot fi folosiți pentru a achita altceva decât alimente, iar cardurile nu pot fi înstrăinate.

Citește și: Când expiră cardurile sociale. Ce se întâmplă dacă nu ai cheltuit banii de pe ele

Cine beneficiază de vouchere sociale

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie se încadrează în pragul stabilit de lege
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie se încadrează în pragul stabilit de lege
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *