Când nu se spală în Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri

Anul acesta, Paștele pică pe 24 aprilie, iar din 7 martie, credincioșii au ținut postul de 40 de zile.
Când nu se spală în Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri

Când nu se spală în Săptămâna Patimilor, potrivit tradiției. Săptămâna Mare este săptămâna de dinaintea Paștelui și ultima în care oamenii țin post. Această perioadă, de câteva zile până la Învierea lui Iisus, pe 24 aprilie, este considerată una încărcată de emoție, tradiții și obiceiuri. Pentru că este și ultima săptămână în care gospodinele se pregătesc de sărbătoare, este bine să știți ce este bine și ce să nu faci în Săptămâna Mare. 

Când nu se spală în Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri

Anul acesta, Paștele pică pe 24 aprilie, iar din 7 martie, credincioșii au ținut postul de 40 de zile. În Săptămâna Mare, credincioșii se pregătesc pentru Învierea Domnului, participând la slujbe religioase și ținând post și rugăciune. Însă casa trebuie să fie curată în ziua de Paște, așa că trebuie să știți că sunt anumite zile din această săptămână în care nu se spală. 

Ce este bine să faci în fiecare zi din Săptămâna Mare

În Lunea Mare este bine să înceapă curățenia în casă și gospodărie. Se fac reparații în locuință și se pun la punct ultimele detalii. Marțea este indicat să spălați geamurile și să aspirați casa. Până miercuri puteți participa la muncile la câmp, cum ar fi semănat sau săpat. Este foarte important să știți că în Miercurea Mare nu se spală.

În Joia Mare se vopsesc ouăle. Potrivit tradiției, dacă vopseşti ouăle în această zi, vei fi ferit de boli şi de necazuri. Totodată, ouăle înroşite în Joia Mare vor fi bune tot anul.

Până în această zi femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie fioroasă care pedepsea femeile leneşe pe parcursul anului.

În Vinerea Mare nu se spală rufe

În Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, aşa cum mai este numită, Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii. Este interzis ca în această zi să spălați rufele și să faceți treburi în casă.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouăle, iar dacă nu le-ai vopsit până acum este de preferat să le colorezi sâmbăta.

Rugăciunea pe care să o rostiți în Săptămâna Patimilor

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.

Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli.

Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce.

Să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne.

Rugăciune pentru Săptămâna Mare

S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine.

Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistierul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta. Căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci. Să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale.

Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine.

Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin”.

Urmăriți EGO.ro și pe
Dovada că sunt cei mai buni prieteni!
9.2 59 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.