Când se adaugă cafeaua, după ce ai pus apa la fiert. Greșeala pe care trebuie să o eviți, așa se va pierde din aroma ei

Te vei bucura de întreaga aromă a cafelei
Când se adaugă cafeaua, după ce ai pus apa la fiert. Greșeala pe care trebuie să o eviți, așa se va pierde din aroma ei

După apă, cafeaua este cea mai populară băutură din întreaga lume. Milioane de oameni își încep ziua cu o ceașcă de cafea, făcută în funcție de preferințele fiecăruia. Chiar dacă au apărut o mulțime de aparate care prepară cafeaua instant, există în continuare persoane care o preferă pe cea la ibric. Din acest motiv îți dezvăluim mai jos câteva trucuri despre prepararea cafelei în acest fel.

Cafeaua la ibric există din secolul al IX-lea

Istoria cafelei a început încă din secolul al IX-lea, potrivit legendei pastorului Kaldi. Acesta a descoperit cafeaua. De acolo, din Etiopia cafeaua a ajuns în Turcia la Istanbul, apoi în întreaga Europă. Astfel, cea mai veche metodă de preparare a cafelei este la ibric, inventată de otomani. Metoda primește numele de la vasul mic – ibrick (sau cezve) care era folosit pentru a servi cafeaua turcească. Din Turcia cafeaua a ajuns și la noi în țară.

Ce cafea alegem. Sfaturile specialiștilor

Specialiștii recomandă cafeaua boabe 100% arabica, prăjită recent, menționând că așa vom avea parte de cea mai bună aromă. Cu cât aceasta este mai recent prăjită, cu atât își păstrează mai bine aromele. Ulterior aceasta trebuie măcinată cât mai fin posibil cu o râșniță electrică obișnuită.

Citește și – Câte linguri de cafea se pun la o cană. Aceasta este cantitatea ideală. Secretul pentru o cafea intensă și aromată

Rețeta clasică. Când se adaugă cafeaua după ce ai pus apa la fiert

E nevoie de: 160 de ml de apă pentru o ceașcă de cafea și minim 1- grame de cafea măcinată, adică două lingurițe cu vârf.

Se pune apa la încălzit măsurând cu o ceașcă cantitatea dorită, apoi se lasă ibricul pe foc mediu. Când apa ajunge la o temperatură ridicată, aproximativ 90 de grade, dar încă nu a început să clocotească, se adaugă cafeaua măcinată. Se amestecă până la omogenizare. Dacă este cazul, în funcție de preferințe, atunci se adaugă și zahărul. Acesta poate fi pus și după ce cafeaua este gata.

Este foarte important să adaugi cafeaua când apa e fierbinte și nu înainte, în niciun caz în apa rece. De asemenea, cafeaua nu trebuie să atingă starea de clocot deoarece se vor pierde aromele acesteia. Ibricul se ridică de pe foc atunci când încep să apară bule de aer pe margine lui. Se lasă un minut la răcit, apoi cafeaua poate fi servită. Dacă te deranjează zațul poți folosi o strecurătoare.

De ce preferă oamenii cafeaua la ibric:

  • Conținutul de cofeină rămâne ridicat
  • Are un conținut mai mare de compuși benefici organismului, de exemplu acizii clorogenici
  • Aduce beneficii asupra sistemului nervos (protejează împotriva bolilor neurologice precum Alzheimer sau împotriva unor tipuri de cancer)
  • Stimulează procesul metabolic din organism

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.9 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *