Când se culeg strugurii. Primele semne că fructele s-au copt. Sfatul de aur al agricultorilor pentru un vin delicios și parfumat

Află când se coc strugurii românești

Scris de: Oana Matei

13 Aug. 2023

Când se culeg strugurii. Primele semne că fructele s-au copt. Sfatul de aur al agricultorilor pentru un vin delicios și parfumat

Când se culeg strugurii. Țara noastră este cunoscută pentru podgoriile sale bogate și pentru producția sa excepțională de vinuri. Pentru a obține strugurii cu gustul perfect și nivelul optim de zahăr, agricultorii români respectă anumite perioade de culegere. În rândurile următoare vei afla care este momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor.

Când se culeg strugurii

Tradițional, culesul strugurilor începe pe 14 septembrie, de Ziua Crucii. În această zi, începe sărbătorea cunoscută sub denumiri Cârstovul Viilor, Vinițel sau Ostrovul Viilor. În satele unde se păstrează obiceiul, preotul vine și sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Superstiția spune însă că strugurii nu trebuie culeși de pe ultima viță. Aceștia se lasă ofrandă și mai sunt numiți ”Strugurii lui Dumnezeu”. În timpul culesului, serile se face câte un foc mare din viță uscată, împrejurul căruia joacă toți culegătorii, după ce au mâncat și lăutarii cântă. Totodată, se împart struguri ca pomană și se prepară must.

În anii secetoși, cu veri călduroase, strugurii se coc mai devreme, astfel culesul strugurilor începe după prima jumătate a lunii iulie. În funcție de soi și de arealul viticol, strugurii ajung la maturitate în diferite perioade ale sezonului de vară-toamnă. Strugurii ajung la ”maturitatea fiziologică” atunci când semințele boabelor de struguri sunt coapte și se desprind ușor de pulpă și ”maturitatea tehnologică” dată de compoziția strugurilor, necesară pentru a obține un anumit tip de vin.

Vezi și Când se stropește via: dimineața sau seara? Secretul pentru struguri mari, dulci și zemoși

Culegerea în funcție de soi

Strugurii în România sunt cultivați în mai multe regiuni, fiecare având propriile sale perioade optime de recoltare. De exemplu, în Moldova, unul dintre cele mai mari și mai frumoase podgorii din țară, culegerea începe în luna august și se întinde până în septembrie. În sudul țării, unde clima este mai caldă, recoltarea are loc puțin mai devreme, în iulie sau august. Este important să se cunoască soiurile specifice și particularitățile lor pentru a determina momentul optim de culegere.

Indicii de maturizare

Determinarea momentului potrivit pentru a culege strugurii este un proces delicat și necesită experiență și atenție la detalii. Agricultorii se bazează în primul rând pe gustul și textura fructelor pentru a stabili gradul de maturitate. Strugurii copți complet au o dulceață plăcută și o consistență tare, dar ușor suculentă. De asemenea, culoarea cojii poate oferi indicii despre nivelul de zahăr din boabe. Culorile mai intense, cum ar fi nuanțele de violet sau albastru, indică faptul că strugurii sunt gata de recoltare.

Boabele se consideră coapte când culoarea lor devine galben-aurie la soiurile albe și roz, roșie, neagră sau gri (specifică soiului) la cele colorate, boabele devin moi și se desprind relativ ușor de pedicel. În acest stadiu, pielița se desprinde relativ ușor de pe miez, iar mustul devine dulce, lipicios.

Vezi și Plantele care alungă muștele din casă. Trebuie să le ai neapărat, sunt de mare ajutor

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9 24 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *