Ce se pune în vin ca să nu se acrească. Ingredientul secret care îl păstrează în stare excelentă mai mult timp - Ego.ro

Ce se pune în vin ca să nu se acrească. Ingredientul secret care îl păstrează în stare excelentă mai mult timp

Ingredientul care ajută la limpezirea vinului

Scris de: Daoud Andra

10 Sep. 2023

Ce se pune în vin ca să nu se acrească. Ingredientul secret care îl păstrează în stare excelentă mai mult timp

Vinul se casă poate fi la fel de bun precum cel din comerț, dacă ții cont de câteva lucruri. După ce strugurii sunt culeși și zdrobiți, mustul are nevoie de două-trei săptămâni pentru a fermenta și a se transforma în vin, în funcție de soi. Apoi, acesta trebuie decantat, astfel încât să scapi de drojdii și să se limpezească. Ce se pune în vin ca să nu se acrească și cum se face corect pritocirea vinului. Trucuri pentru a obține o licoare ca la carte.

Cum se face pritocirea vinului

Toamna este anotimpul în care se culeg majoritatea roadelor câmpului, inclusiv strugurii. Indiferent de soi, aceștia sunt zdrobiți și transformați în vin. După ce a fost extras mustul din boabe, acesta se pune în butoaie de lemn și se lasă să fermenteze, timp de două-trei săptămâni. După această perioadă, este recomandat ca vinul să fie pritocit, astfel încât să scapi de drojdii.

Citește și: Cât timp rezistă de fapt vinul după ce ai desfăcut sticla. Semnul care arată că nu mai poate fi consumat

Pritocirea este acțiunea de mutare a vinului fermentat într-un alt vas, astfel încât să poți îndepărta drojdia de pe fundul butoiului. În acest fel, te asiguri că vinul nu va avea gust sau miros neplăcut. Dacă lași vinul prea mult, drojdia se va descompune și va da o aromă neplăcută vinului.

De asemenea, această acțiune este utilă pentru că o parte din drojdii se reactivează și astfel fermentează și ultimele resturi de zahăr din vin. Băutura se va limpezi mai bine, se va omogeniza și își va stabiliza aroma în urma eliminării drojdiei.

Citește și: De unde este adus vinul pe care îl folosesc preoții la împărtășanie. Locul este unul special, vei fi surprins

Ce se pune în vin ca să nu se acrească

Pentru ca vinul să nu devină acru și să nu oxideze, se adaugă dioxid de sulf în el. Acest compus chimic se adaugă într-o cantitate de 0,5 până la 1 ml la fiecare litru de vin. Dacă vinul se va consuma repede, în câteva luni, se poate folosi cantitatea minimă de sulf. Dacă vrei să păstrezi vinul în stare excelentă mai mult timp, se folosește 1 ml de sulf pentru fiecare litru de vin.

De asemenea, specialiștii recomandă să ai la dispoziție recipiente de dimensiuni diferite, astfel încât vinul să poată fi transferat într-un vas mai mic, după ce consumi din el. Această băutură se păstrează cel mai bine dacă vasul în care stă este întotdeauna plin. După ce ai consumat 10-15 litri de vin, trage vinul rămas într-un butoi mai mic.

Citește și: Cât zahăr conține șampania sau vinul spumant. Cantitatea diferă în funcție de aroma dorită

Reguli pentru a obține cel mai bun vin de casă

Prepararea vinului începe încă din vie, de când sunt culeși strugurii. Niciun detaliu nu trebuie să fie lăsat la voia întâmplării, dacă vrei să obții un vin excelent. Iată câteva trucuri care fac diferența!

  • Strugurii trebuie să fie bine copți. Nu te grăbi să culegi via dacă strugurii nu sunt complet copți. Un vin bun are peste 10,5 grade concentrație de alcool. Cu cât concentrația este mai mare, cu atât va fi protejat de bacterii și nu va face floare.
  • Pune strugurii în recipiente de nuiele sau de lemn, nu în găleți de metal sau din plastic.
  • Strugurii trebuie să fie zdrobiți la maximum 8 ore de când au fost culeși. Dacă sunt depozitați în saci de plastic, nu pot fi ținuți acolo mai mult de 4 ore.

Citește și: De ce să pui boabe de orez în vin. Trucul somelierilor francezi care îți va face viața mai ușoară

  • Mustul trebuie separat de tescovină după cel mult 48 de ore. Dacă stă mai mult, aroma mustului va fi compromisă.
  • Înainte de a fi pus în butoaie, mustul se strecoară. Astfel ne asigurăm că nu ajung în butoi și semințele de struguri, care au un conținut ridicat de tanin.
  • Butoiul trebuie să fie închis pe parcursul fermentării mustului. Încăperea trebuie să fie bine aerisită, pentru ca gazele eliberate să iasă.
  • Vinul trebuie să fie pritocit de 2-3 ori, pentru a scăpa complet de drojdii și a se limpezi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce s-a întors Aris Eram, fiul Andreei Esca, în România, după ce a locuit în Barcelona: “Un sfat pe care l-am avut de la mama!”
9.6 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *