Când se prepară cozonacii de Paște. Ziua în care cele mai multe gospodine fac aceste pregătiri

De Paște, există câteva preparate care nu lipsesc de pe masa tuturor românilor. Este vorba despre cozonac, ouă roșii și pască.
Când se prepară cozonacii de Paște. Ziua în care cele mai multe gospodine fac aceste pregătiri

De Paște, există câteva preparate care nu lipsesc de pe masa tuturor românilor. Este vorba despre cozonac, ouă roșii și pască. Majoritatea gospodinelor se pregătesc în Săptămâna Mare pentru venirea Paștelui, ziua în care se prăznuiește Învierea Domnului Isus. Există câteva tradiții și obiceiuri pe care acestea le respectă. Iată când se prepară cozonacii de Paște.

Cum împarți timpul între gospodărie și orânduielile bisericești

Ei bine, se știe că fiecare zi din Săptămâna Mare semnifică ceva, astfel că trebuie să știți cum să vă împărțiți activitățile pentru a păstra tradițiile și obiceiurile.

Citește și: Vremea de Paște 2023. Ce temperaturi vom avea în următoarele săptămâni. Prognoza meteo pentru vacanța de primăvară

Pasca, ouăle roșii și cozonacii sunt preparate tradiționale care nu lipsesc de la masa de Paști. Foarte multe persoane le prepară prea devreme sau prea târziu.

Când se prepară cozonacii de Paște
Când se prepară cozonacii de Paște

Ziua în care alimentele de mai sus ar trebui să fie gata, este Joia Mare, însă, sunt gospodine care fac asta în Sâmbăta Mare.

Cozonacii şi pasca se mai pot prepara și în Sâmbăta Mare, din ajunul Sfintelor Paști, pentru a fi duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite.

Legenda pascăi

„Legenda pascăi spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără știrea lor. Întrebându-l pe Hristos când vor fi Paștile, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând apostolii au găsit în traistă ce le pusese acel om”, potrivit Bisericii Ortodoxe.

Citește și: Cât costă carnea de miel, în 2023, de Paște. Suma pe care românii vor fi nevoiți să o scoată din buzunare

Rețetă de cozonac cu nucă și rahat

Ingrediente:

  • 500 de grame de făină albă
  • 1 ou întreg
  • 2 gălbenușuri
  • 8 grame de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o portocală mare
  • 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată
  • 20 de grame de zahăr
  • 200 de ml. de lapte
  • 130 de grame de zahăr pudră
  • 100 ml. de ulei

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 de grame de rahat
  • 1 gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte

Mod de preparare:

Se pue drojdia proaspătă într-un castron mic și se freacă împreună cu 20 de grame de zahăr tos, până se topește. Se diluează cu aproximativ 40-50 de ml de lapte călduț, iar apoi se lasă deoparte, cam 10-15 minute.

Într-un castron mare se pune făina, iar la mijloc și se adaugă compoziția de ouă și lapte, apoi drojdia activată și coaja de portocală.

Amestecați cu o lingură de lemn, încorporând lichidele în făină, iar apoi începeți să frământați aluatul cât mai bine. Acesta va deveni omogeni, astfel veți știi că este frământat cum trebuie.

Citește și: Preparatul care nu este de post, dar mulți români îl consumă fără să-și dea seama că e un produs de dulce

Uleiul se adaugă treptat, până ce aluatul va deveni mai ușor. Se frământă până când, prinzând cu degetele o porțiune de aluat, acesta se întinde.

Ungeți apoi un castron cu ulei. Modelați aluatul în formă de bilă, iar apoi puneți în castronul care se înfoliază și se lasă să crească. După ce aluatul a crescut și s-a dublat în volum, puteți să începeți pregătirea tăvilor și a umpluturii.

Se proporționează aluatul, se adaugă cuburile de rahat tăiate și crema de nucă, iar apoi se așează în forme.

Se lasă cozonacii să crească în forme, până ce ajung aproape de partea superioară a acestora. Se pornește cuptorul și se fixează la 170°C, static, căldură de sus și de jos. Cozonacii se ung cu o pensulă moale cu amestecul de gălbenuș cu lapte. Faceți asta pentru finisaj.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu mai apare Ramona Olaru la Neatza
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *