Când se spală după Bobotează, de fapt. Câte zile ar trebui să nu speli, conform unei tradiții vechi, și ce spune preotul

Respectăm sau nu tradiția potrivit căreia nu se spală 8 zile după Bobotează?
Când se spală după Bobotează, de fapt. Câte zile ar trebui să nu speli, conform unei tradiții vechi, și ce spune preotul

Botezul Domnului sau Boboteaza, care are loc în fiecare an pe data de 6 ianuarie, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Odată cu această prăznuire, în tradiția populară au pătruns o serie de obiceiuri și tradiții. Printre acestea se numără și cea potrivit căreia nu ai voie să speli un anumit număr de zile după această sărbătoare. Află când se spală după Bobotează, de fapt.

Când se spală după Bobotează, de fapt

Se spune că de Bobotează toate apele se sfințesc, iar preoții împart credincioților Agheasma Mare, care trebuie păstrată cu atenție în casă, întrucât aceasta poate fi de ajutor credincioșilor în multe situații.

Despre Agheasma Mare se știe că este un leac împotriva bolilor, dar poate fi folosită și ca substitut al împărtășaniei, atunci când credinciosul nu primește dezlegare de la preot pentru Sfânta Împătășanie.

Citește și: Bobotează 2024, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 6 ianuarie și când se pune busuioc sub pernă, de fapt

După Bobotează, Agheama Mare se consumă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de opt zile. În tradiția populară se spune că tot opt zile nu ai voie să speli după Botezul Domnului, pentru că în acest interval de timp apele sunt sfințite.

Părintele Vasile Ioana a explicat cum trebuie procedat cu treburile casnice în zi de săbătoare.

Biserica este o mamă, care ne ajută să facem ceea ce trebuie și ce este bine să facem pentru noi și familii noastre. Avem cu toții calendarul creștin-ortodox, care are notate cu roșu zilele cu „ținere”, care înseamnă că este o sărbătoare mare, nu muncim.

Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem la mașina de spălat, viața mea e mai frumoasă de când am o mașină de spălat vase. Normal că avem voie, putem face tot ce ține de ziua aceea, dacă eu mă duc în parc, mă schimb, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș.

Și Hristos a spus: „Tu în zi de sărbătoare nu legi gura boului care are nevoie să se hrănească”. Lucrurile pe care le faci normal pe ziua aceea nu sunt un păcat. De spălat, spălăm când nu e roșu în calendar.”, a declarat părintele Vasile Ioana, potrivit Spectacola.

Cum procedăm după Bobotează

În ceea ce privește obiceiul potrivit căruia timp de opt zile de la Bobotează nu avem voie să spălăm, preotul Vasile Ioana spune că acesta intră în categoria tradițiilor ”băbești” și că, de fapt, avem voie să spălăm începând cu ziua de 9 ianurie.

Citește și: De unde vine numele de Bobotează. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul

”De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine aghiazmă, dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit.

Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții „băbești” ar trebui să verifici o carte. Întotdeauna când cineva spune ceva spui: „Vreau să văd unde scrie asta”, să te informezi corect.”, a continuat acesta.

Lămuriri suplimentare

O altă lămurire în ceea ce privește acest obicei îl aduce site-ul crestinortodox.ro, care explică ce se întâmplă, de fapt, în timpul slujbei de sfințire a apelor din ziua de Bobotează: „În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că „firea apelor se schimbă”. Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii. E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Nici în cadrul Sfintei Liturghii, harul lui Dumnezeu nu se pogoară peste toată pâinea care este în biserică, pentru a o preface în Trupul Domnului, ci doar asupra darurilor pregătite special pentru aceasta. Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre Kate Middleton! Chiar Prinţul William a recunoscut, situaţia e îngrijorătoare
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre...
Monica Bîrlădeanu le-a transmis credincioșilor ce să facă în Săptămâna Mare! „Iartă și cere-ți iertare!“
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce...
Mâine este ziua ta: descoperă ce te așteaptă în privința banilor și a sănătății
Horoscop Weekend 3-5 Mai 2024. Previziuni Astrale Luminoase pentru Fiecare Zodie
6 zodii la un pas de o zi care le poate schimba viața. Ce surprize...
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia...
Soția lui Kanye West a întors toate privirile cu o nouă ținută controversată. Bianca Censori...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *