Îngrijirea corectă a pomilor din grădină este esențială pentru a obține recolte bogate și fructe sănătoase. Una dintre cele mai importante activități este tunderea pomilor, dar mulți grădinari fac o greșeală comună în acest proces. Iată când se tund pomii, de fapt și cum poți evita distrugerea întregii recolte.
Înainte de toate, trebuie să știm că perioada optimă de tăieri la pomii fructiferi depinde foarte mult de condițiile din fiecare an.
Pomicultorii spun că această procedură este traumtizantă pentru pom și se aseamănă cu o operație la om. Și așa cum se poedează la om, pomii trebuie să fie și ei adormiți atunci când se fac tăieri.
Citește și: Cu ce să stropești pomii ca să scapi de omizi. Amestecul bio folosit de pomicultorii experimentați
Așadar, potrivit specialiștilor, tăierile la pomi se efectuează în perioadele de repaus vegetativ. Mai exact, începând din noiembrie și până în luna martie, în funcție de condițiile din respectivul an.
Sunt ani în care toamna lungă face ca pomii să intre repaus mai târziu, iar o iarnă scurtă face ca primăvara să vină mai devreme.
Pentru a putea începe tăierile la pomii fructiferi, există câteva condiții esențiale de care trebuie să ținem cont. În primul rând, aceste operaținui se fac numai când temperatura aerului de afară este de peste 5 grade Celsius. La temperaturi mai mici, lemnul devine casant și crapă.
Tăierile de iarnă, când pomii sunt în repaus vegetativ, sunt tăierile de bază. În rest, tăierile de întreținere pot fi făcute tot timpul anului.
Pe lângă aceste tăieri în uscat cum se zice , se mai fac, la aceeași pomi pe care i-am tăiat în iarnă și tăieri în verde, de stimulare a mugurilor de rod și la pomii tineri de formare a coroanei.
De asemenea, tăierea pomilor poate fi făcută și în funcție de specia lor. Aceste reguli sunt cunoscute în mod deosebit de pomicultorii cu studii sau pasionații care s-au specializat.
Citește și: Ce să presari neapărat la rădăcina pomilor fructiferi ca să se prindă. Secretul gospodarilor experimentați
Așadar, pomii se taie diferit în funcție de specie, după cum urmează. Speciile semințoase – măr, păr sau gutui – se taie în repausul vegetativ.
Pentru sâmburoase, precum cireșu, vișinul sau prunul, perioada ideală pentru tăieri este imediat după recoltare, scrie agrointel.ro.
Speciile timpurii de pomi, de vară, e bine să se taie după recoltare, pentru a nu mai ține material inutil pe pom și pentru a stimula și diferențierea mugurilor de rod. În acest mod, pomul va avea timp suficient până în iarnă ca noile creșteri să se maturizeze.
Un aspect deosebit de important pe care îl semnalează specialiștii este să nu uităm să stropim pomii după tăieri. Stropirea după tăierile la cep se fac cu soluții cuprice pentru a evita infectarea pomilor cu diferite boli.