Când se plantează pomii toamna. Ce trebuie să faci cu rădăcinile înainte de a-i pune în pământ. Doar așa vor avea rod bogat

Momentul ideal pentru a-i sădi

Scris de: Daoud Andra

02 Oct. 2023

Când se plantează pomii toamna. Ce trebuie să faci cu rădăcinile înainte de a-i pune în pământ. Doar așa vor avea rod bogat

Plantarea pomilor trebuie să se facă ținând cont de anumite reguli, astfel încât aceștia să se dezvolte bine și să fie roditori. Momentele în care putem planta pomii sunt atât primăvara, cât și toamna, atunci când este repaus vegetativ. Când se plantează pomii toamna și ce trebuie să faci cu rădăcinile lor înainte de a-i pune în pământ.

Ce pomi pot fi plantați toamna

Pe parcursul anului, există două perioade în care pot fi plantați pomii în grădină sau în livadă. Pomii care iubesc căldura trebuie să fie sădiți primăvara, astfel încât să aibă parte de vreme caldă imediat după plantare. În această categorie intră: cireșii, caișii, piersicii, migdalii și smochinii.

Există și soiuri de pomi mai puțin pretențioși, care nu au nevoie de temperaturi ridicate pentru a-și fixa rădăcinile în sol și a rodi. În această categorie intră: merii, prunii, perii.

Citește și: Cum se altoiesc pomii toamna. Fă asta și vei avea parte de fructe zemoase și delicioase

Când se plantează pomii toamna

Experții în pomicultură susțin că sădirea de toamnă nu ar trebui să fie făcută prea devreme, ci mai aproape de răcirea vremii. Momentul ideal este începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, pentru că atunci vremea nu este nici prea caldă, nici prea rece. În plus, ploile pot ajuta la fixarea rădăcinilor în pământ.

Sezonul plantărilor se poate prelungi și pe parcursul lunii noiembrie și chiar și în decembrie. Singura condiție este să nu fie temperaturi negative și pământul să nu înghețe în această perioadă.

Citește și: De ce să bați cuie ruginite în pomii fructiferi din curte. Secretul de top al experților, ajută mai mult decât ai fi crezut

Toti romanii care stau la curte trebuie sa stie asta. Ce iti permite legea sa faci cu copacii vecinilor
Livadă de pomi fructiferi

Cum alegi locul ideal pentru plantarea pomilor

Pomii fructiferi au nevoie de un sol de calitate, care să dreneze bine apa. Asigură-te că locul ales pentru plantare îndeplinește aceste criterii și că este la soare, pentru că pomii au nevoie de cât mai multă lumină naturală. Puieții trebuie să fie plantați la o distanță suficient de mare unul de altul, pentru a avea loc să se dezvolte.

Cu ceva timp înainte de a planta pomii, pământul trebuie să fie arat, pentru a fi bine oxigenat. Locul ales nu trebuie să fie în pantă cu o înclinație mai mare de 5-6%.

Citește și: Ce poți planta printre pomii fructiferi. Secretul grădinarilor pentru cele mai bogate recolte

Cât de adâncă trebuie să fie groapa

După ce pământul a fost arat, se sapă groapa sau gropile, cu o adâncime de 60-80 cm adâncime și 90 cm lățime. Se lasă câteva zile gropile săpate, înainte de a planta pomii. Înainte de a pune puieții în gropi, pomicultorii recomandă ceea ce se numește mocirlirea rădăcinilor.

Se face un amestec din: apă, pământ și bălegar în proporții variabile și se pun pomii cu rădăcinile în acest amestec. Se lasă așa o oră, după care pomii pot fi plantați. Se acoperă rădăcinile cu pământ, până când se umple groapa. Pomul trebuie să stea cât mai drept, iar pământul trebuie să fie bătătorit.

Se poate face o ridicătură de pământ în jurul tulpinii, astfel încât pomul să fie protejat de frig. După plantare, se taie crengile care sunt uscate și se udă pomul cu apă din abundență. Irigarea trebuie să fie făcută și în zilele următoare și se pot folosi și substanțe nutritive, pentru ca rădăcinile să fie hrănite.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *