Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu, o carieră strălucitoare în armată: „Pentru a ajunge la performanțele unui bărbat trebuie să muncim mai mult”. EXCLUSIV

Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu a purtat în cadrul ceremoniilor militare și uniforma Ecaterinei Teodoroiu.
Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu, o carieră strălucitoare în armată: „Pentru a ajunge la performanțele unui bărbat trebuie să muncim mai mult”. EXCLUSIV

Suntem obișnuiți să credem că anumite domenii nu ar fi destinate femeilor. Însă reprezentantele sexului frumos ajung să aibă performanțe fantastice. Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu de la Brigada 30 Gardă ne-a oferit un interviu, în exclusivitate pentru Ego.ro, în care ne-a vorbit despre acest domeniu și reușitele sale.

Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu, un drum plin de ambiție

Căpitanul de la Brigada 30 Gardă s-a bucurat de poveștile spuse de sora sa despre liceul militar. Astfel că s-a decis să urmeze o carieră în același domeniu. Totuși, drumul celor două s-a despărțit când au urmat Academii diferite.

„Drumul meu în acest domeniu a început datorită surorii mele. Ea este mai mare ca mine cu doi ani și jumătate. Făcând liceul militar, mi-a povestit despre cum e acolo. Am fost încântată, știam că ascult versiunea cât se poate de reală, astfel că am decis să urmez Colegiul Militar de la Alba Iulia. Totuși, după, ea a ales Academia Forțelor Aeriene de la Brașov și eu am ales Academia Forțelor Terestre de la Sibiu.

Am ales domeniul pentru că întotdeauna mi s-a părut că adevărații lideri militari sunt cei din infanterie. Pentru că, în principiu, ei au foarte mulți oameni în responsabilitate. Aici mi se părea că se poate vedea și exprima foarte bine actul de comandă”, ne-a spus Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu.

Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu în timpul ceremoniilor militare
Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu în timpul ceremoniilor militare

Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu: „Fetele care aleg acest drum sunt foarte ambițioase”

De asemenea, ea ne-a mai mărturisit că fetele care își doresc să aibă o carieră în acest domeniu trebuie să se bazeze pe ambiție. Căpitan Isabela Diaconu consideră că reprezentantele sexului frumos trebuie să depună mai mult efort din punct de vedere fizic:

„Nu cred că am făcut mai multe sacrificii pentru că sunt femeie. Însă, cred că, într-un domeniu care este cumva caracterizat printr-o masculinitate puternică, de obicei, fetele care aleg acest drum sunt foarte ambițioase. Ele știu că trebuie să depună mai mult efort pentru a ajunge unde își doresc. Din punct de vedere fizic, eu sunt conștientă că pentru a ajunge la performanțele unui bărbat trebuie să muncim mai mult”.

„Nu pot să pretind ceva de la un om și eu să nu ajung la performanța respectivă”

Căpitanul de la Brigada 30 Gardă are bărbați în subordine. Astfel că s-a antrenat chiar și în vacanțe pentru a ajunge la performanța colegilor din domeniu.

„Am simțit că trebuie să muncesc mai mult și pentru că am în subordine bărbați. Țin minte că eram într-o vacanță și mă antrenam alergând. Știam că atunci când pot atinge aceleași performanțe ca ale subordonaților mei o să fiu privită cu mai mult respect și admirație.

Nu pot să pretind ceva de la un om și eu să nu ajung la performanța respectivă. Arma infanterie este cumva și o armă în care se cer anumite performanțe fizice. Mi-am dat seama că noi, fetele, nu suntem construite așa. Și este nevoie de mai multe antrenamente”, a punctat ea.

Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu are în subordine bărbați
Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu are în subordine bărbați

Frumusețea în armată

Mai mult, Isabela a explicat că machiajul nu este interzis, însă trebuie folosit cu măsură. În momentele în care participă la ceremonii și la diverse evenimente, ea folosește un ruj roșu. Însă acest produs nu îl preferă și când se află la birou.

„Fiind la o unitate care se ocupă cu ceremonii și cu onoruri militare, nu este interzis machiajul. Totuși, eu sunt atât de conștientă încât să îmi dau seama în ce măsură este acceptat. Prefer un machiaj discret în activitatea mea de zi cu zi. Iar la ceremonii și onoruri militare îmi permit un ruj roșu. Nu mi s-a atras atenția niciodată. Am impresia că, purtând ținuta militară, când ne machiem, știm cam cât trebuie pus”.

Problemele femeilor, înțelese de bărbați

Căpitanul recunoaște că menstruația nu mai reprezintă un subiect sensibil. Ba chiar mulți colegi le înțeleg pe femeile care au parte de o zi mai dificilă:

„Nu este neapărat un subiect sensibil. Ba chiar, de multe ori, la activități trebuie să stau foarte mult în picioare. Așa că am fost întrebată înainte de ele dacă îmi este rău. Nimeni nu spune că dacă avem problema aceasta nu suntem capabile să ne executăm misiunea. Sunt colegi care au în familie soții, fiice, astfel că înțeleg bine acest aspect. Există înțelegere din acest punct de vedere”.

Căpitanul femeie are o poveste de succes fascinantă
Căpitanul femeie are o poveste de succes fascinantă

„Nu simt că am făcut sacrificii”

Adolescența dusă în liceul militar nu este una tumultoasă, ci, mai degrabă, fetele de acolo învață mult pentru a ajunge unde își doresc. Cu toate acestea, Căpitanul nu simte că a făcut sacrificii. Mai ales pentru că a legat prietenii frumoase:

„Nu simt că am făcut sacrificii, mi-a plăcut liceul militar, mi s-a părut că s-au legat cele mai frumoase prietenii. Același lucru este valabil și pentru Academie. Persoanele cu care mă înțeleg cel mai bine în momentul de față sunt din Academie. Nu simt că a fost un impediment în adolescența mea, ba chiar cred că a fost un mediu în care să mă dezvolt”.

Ce frică are căpitan Ecaterina Isabela Diaconu

Ea ne-a vorbit și despre o frică descoperită de curând, care are legătură cu eșecul. Atât în viața personală, cât și în domeniul profesional, aceasta preferă să dețină controlul pentru a modela lucrurile cât se poate de bine.

„În ultima perioadă am descoperit o frică pe care o am. Am frica de eșec oarecum. Cumva, am fost un elev foarte bun, m-am ridicat tot timpul la nivelul așteptărilor. Întotdeauna încerc să fac lucrurile cât pot de bine, nu cred că este vorba neapărat de eșec, ci de a nu deține controlul.

Când lucrurile depind de mine, fac tot ce trebuie să fac, astfel că este în regulă. Totuși, când simt că nu mai dețin controlul, atunci intervine o anumită frică. Acest lucru este valabil și pentru viața profesională”, a mărturisit Isabela Diaconu.

Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu și-a găsit jumătatea în același domeniu

În viața personală, Isabela o să se căsătorească cu un bărbat care o înțelege din toate punctele de vedere. Alesul său face parte din același domeniu, astfel că o sprijină și îi oferă sfaturi oricând este nevoie:

„Viitorul meu soț este tot din armată, astfel că mă înțelege foarte bine, mă susține foarte mult. El percepe cumva specificul din punct de vedere masculin, văzându-și partenera atât profesional, cât și personal. De asemenea, când am nevoie de un sfat, este interesant să văd și perspectiva altcuiva. Până la urmă, toți judecăm lucrurile din punctul nostru de vedere, însă când discuți cu o persoană în care ai mare încredere, poate vezi totul altfel. Chiar mă ajută foarte mult”.

La ceremonii, are parte de momente emoționante
La ceremonii, are parte de momente emoționante

„Nu cred că serviciul meu are legătură cu dorința de a avea un micuț”

Căpitanul de la Brigada 30 Gardă își dorește un copil și consideră că o să găsească un echilibru între domeniul profesional și viața de mămică.

„Îmi doresc copii. Mă gândesc că o să mă descurc, în sensul în care o văd pe sora mea și observ că totul s-a schimbat de când a devenit mămică. Dacă apare ceva neprevăzut în timpul programului sau alte activități, o să fac în așa fel încât să apelez la ajutorul cuiva. Mă gândesc că o să găsesc o cale de a rezolva lucrurile. Nu cred că serviciul meu are legătură cu dorința de a avea un micuț, deși sunt conștientă că o să gestionez altfel lucrurile”.

Căpitan Ecaterina Isabela Diaconu a purtat uniforma Ecaterinei Teodoroiu

Căpitan Isabela Diaconu a purtat și uniforma Ecaterinei Teodoroiu, iar momentul a fost unul extrem de special, asociat de aceasta cu ambiția pe care o au femeile. În același timp, ea s-a gândit și la bunica sa, care are același nume.

„Am purtat-o la sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unire, dar și în urmă cu 2 ani. La Drapelul de epocă, nu a mai fost niciodată o femeie care să conducă detașamentul. Am deschis și parada cumva. Mi s-a părut că trebuie să fac totul foarte bine, dar am și asociat totul nu doar cu Ecaterina Teodoroiu, ci și cu bunica mea, care a avut acest nume.

Tatăl meu a insistat să port și eu acest nume. Mi se pare că există o continuitate a unei idei de ambiție. Pentru mine, ea a fost o inspirație, contează foarte mult să vedem femei care sunt primele în anumite lucruri.”

Aceasta este uniforma purtată de Ecaterina Teodoroiu și preluată acum de căpitan Diaconu
Aceasta este uniforma purtată de Ecaterina Teodoroiu și preluată acum de căpitan Diaconu

„Ne pregătim să apărăm țara, există și situații mai puțin ideale”

În cele din urmă, Căpitanul de la Brigada 30 Gardă consideră că femeile rămân stăpâne pe situație, chiar și atunci când există clipe dificile. Ca în multe alte domenii, nu toate momentele sunt roz, însă acest lucru nu aduce o sensibilitate mai mare.

„Nu cred că sunt mai sensibilă, sunt conștientă că avem tot felul de exerciții de tragere, în care folosim armament, muniție, astfel că sunt stăpână pe mine. Nu am fost până acum martoră la un accident, dar cred că am o anumită stăpânire de sine.

Noi ne pregătim să apărăm țara, există și situații mai puțin ideale. Nu le văd pe femeile din armată atât de sensibile încât atunci când sunt puse în fața unei situații cu victime să se piardă cu firea”, a punctat ea.

Femei în armată, căpitan Ecaterina Isabela Diaconu: ambiție și dedicare

Domeniul ales de Isabela a trecut prin schimbări în ultima perioadă, ținând cont că multe femei s-au îndreptat către o asemenea carieră. Ea a simțit că oamenii s-au bucurat în momentul în care a reușit să fie prima reprezentantă a sexului frumos care ajunge la anumite reușite:

„Cred că este vorba de percepția celor din jurul nostru, adică dacă sunt oameni care văd femeile ca fiind ceva diferit, oricât de multe performanțe am avea, nu știu dacă le putem schimba mentalitatea. Totuși, nu mi s-a părut că sunt privită diferit, ba chiar am simțit că reușind să fac ceva pentru prima oară oamenii s-au bucurat.

Nu suntem noi în sistem, însă acest domeniu a avut pentru mult timp un număr mare de bărbați. Femeile au reprezentat o noutate. Oamenii sunt mai atenți în momentul în care o femeie face ceva pentru prima oară, așa că probabil o să compare performanțele cu cele ale bărbaților”, a conchis Căpitan Isabela Diaconu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Insula Iubirii 2024: Cu câți bani a plătit-o Antena 1 pe Diandra
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *