Când vine vorba de rețetele de cozonac este trecută în lista de ingrediente făina. Aceasta reprezintă o necesitate în cazul majorității prăjiturilor. Însă nu se specifică și ce fel de făină. Așadar, află de mai jos care este cea mai bună făină pentru cozonac. Cu ajutorul ei aluatul va fi mai pufos.
În comerț există o mulțime de tipuri de făină, clasificate în funcție de origine. Dacă pentru prăjituri există o făină specială, în cazul cozonacului situația poate fi diferită. Multe gospodine folosesc făină universală atunci când pregătesc acest desert delicios. Care este, până la urmă, cea mai bună?
Potrivit playtech.ro, făina universală este foarte bună pentru prepararea cozonacului, însă cea specială, pentru prăjituri, ar fi cea mai recomandată. Se spune că acest tip de făină conține proteine, care formează gluten atunci când este frământat într-un aluat de cozonac. Datorită glutenului, aluatul ar putea da o textură sfărâmicioasă, făcând apoi cozonacul să fie uscat. Așadar, cea mai bună făină pentru prepararea cozonacului este cea cu un nivel de proteine scăzut.
Pentru persoanele care doresc să înlocuiască făina clasică, e bine de știut că există făină de migdale. Aceasta are un conținut scăzut de gluten și este foarte nutritivă. Făina de migdale reprezintă o alternativă foarte bună pentru o dietă fără gluten. Se mai spune despre ea că ar suprima colesterolul rău și rezistența la insulină.
Umplutura prea multă (fie nucă, cacao, ciocolată, rahat, fructe confiate, stafide sau orice altceva) va face ca aluatul cozonacului să fie necopt și neplăcut la gust. Multe gospodine sunt tentate să folosească multă umplutură, însă este greșit. Acest lucru va duce însă la transformarea dintr-un cozonac pufos la un chec necopt și deloc plăcut la gust.