Care este de fapt ordinea în care se gătesc legumele pentru zacuscă. Rețeta lui Radu Anton Roman pentru un gust desăvârșit

Rețeta tradițională de zacuscă moștenită de la Radu Anton Roman

Scris de: Oana Matei

01 Nov. 2023

Care este de fapt ordinea în care se gătesc legumele pentru zacuscă. Rețeta lui Radu Anton Roman pentru un gust desăvârșit

Gastronomia românească este plină de tradiții și secrete culinare, iar zacusca este cu siguranță una dintre cele mai îndrăgite delicii tradiționale. În cartea sa de referință, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, celebrul Radu Anton Roman dezvăluie o rețetă de zacusca care emană tradiție și pasiune pentru arta culinară, prin care ne împărtășește câteva secrete pentru a obține o zacuscă cu gust desăvârșit. Unul dintre aspectele cheie este ordinea în care gătim legumele. Iată cum trebuie să procedăm pentru a obține o zacuscă autentică și savuroasă.

Zacusca tradițională, secrete de demult

Rețeta de zacuscă de la Radu Anton Roman este mai mult decât o simplă rețetă, este o călătorie culinară și o lecție despre cum se îmbină ingrediente simple pentru a crea o mâncare cu adevărat memorabilă. În acest fel, el ne învață că bucatele tradiționale se bazează pe ingrediente de bază, de calitate, pe respectarea unei ordini clare în procesul de gătire și pe pasiunea pentru a crea ceva unic.

”Grijirea” legumelor

Pentru a începe această aventură culinară, primul pas este „grijirea” legumelor. Gogoșarii, ardeii și ceapa sunt prelucrați cu grijă, tăiați și apoi căliți în ulei încins. Această etapă implică o atenție specială pentru a se asigura că legumele sunt pregătite corespunzător pentru a elibera aromele lor.

Următorul pas implică vinetele, care se adaugă la procesul de călire. Fiecare ingredient este selectat și pregătit cu grijă, așa cum cere tradiția, pentru a asigura un gust autentic.

Roșiile, bineînțeles, nu sunt uitate. Radu Anton Roman subliniază importanța curățării lor de ”nodul” verde și tare, iar apoi tăierea lor măruntă pentru a se integra perfect în acest amestec savuros.

Apoi, toate aceste ingrediente sunt lăsate să fiarbă împreună într-un vas acoperit pe foc mic pentru aproximativ o oră. Este un proces încet și răbdător, cu amestecare constantă pentru a evita lipirea. Acest timp îndelungat de gătire permite aromelor să se îmbine și să creeze un deliciu autentic.

La final, pentru a completa acest adevărat festin, se adaugă usturoi, sare și piper, iar amestecul se mai lasă să dea câteva clocote pentru a se asigura că toate aromele se contopesc în armonie.

Ultimul pas implică conservarea în borcane bine închise, dar cu un detaliu interesant: pentru siguranță, borcanele sunt așezate într-o cratiță mare și fierte încă o jumătate de oră.

Vezi și Ce să faci cu varza înainte de a o pune la murat. Trucul lui Radu Anton pentru un gust de excepție

În continuarea articolului puteți citi rețeta integrală, publicată de Radu Anton Roman, în cartea sa:

Ingrediente:

3 kilograme de vinete
3 kilograme de gogoșari roșii
3 kilograme de roșii
2 kilograme de ceapă
10 ardei capia
750 ml de ulei
o căpățână de usturoi
2 ardei iuți
sare, piper și boia după gust

  • Ardeii capia și vinetele se coc pe plită, se curăță de pielițe și se lasă să se scurgă.
  • Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins
  • Se pun la călit și vinetele
  • Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjealã
  • Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă
  • În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote
  • Se conservă în borcane bine închise
  • Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă legate într-o cratiță mare, la fiert, încă 1 jumătate oră.”-  Radu Anton Roman, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești,”- Editura Paideia

Vezi și Secretul pentru o plăcintă cu mere delicioasă. Din ce se face aluatul și ce să presari peste el înainte de a pune umplutura. Rețeta lui Radu Anton Roman

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *