Care este pluralul cuvântului fasole. Foarte puțină lume știe asta

Cum se declină corect

Scris de: Daoud Andra

18 Aug. 2023

Care este pluralul cuvântului fasole. Foarte puțină lume știe asta

Unele cuvinte uzuale ne pot provoca dileme atunci când vine vorba despre declinări. Se întâmplă în cazul unor termeni pe care îi folosim zilnic la singular, dar nu ne-am pus niciodată problema declinării la plural. Care este pluralul cuvântului fasole, de fapt? Forma corectă s-ar putea să te surprindă.

Pluralul cuvântului fasole

Fasolea este un aliment foarte des folosit în bucătăria românească. Fie că vorbim despre fasole verde sau galbenă, păstăi, sau despre cea uscată, boabe, această leguminoasă este utilizată la gătit mai ales în perioada postului. De cele mai multe ori, în vorbire, folosim varianta de singular, fără să ne punem probleme cu privire la declinare.

Citește și: Care este pluralul la “hotel”, de fapt. Mulți români fac greșeala

Potrivit DEX, definiția acestei legume este: ”Plantă erbacee anuală din familia leguminoaselor, cu frunzele compuse din trei foliole mari, păroase, cu flori albe, alb-verzui, roz sau roșii, cultivată pentru păstăile și pentru semințele sale folosite în alimentație”.

Aceste termen este folosit atât pentru a ne referi la păstăi, cât și la boabe. Când vine vorba despre plural, forma este identică cu cea de la singular: folosim tot cuvântul ”fasole” pentru a ne referi la mai multe tipuri ale acestei legume. După alte teorii, acest cuvânt este defectiv de plural, adică nu are formă pentru această declinare. Același lucru se întâmplă și în cazul altor denumiri de alimente, precum: mazăre, linte, năut, lapte, miere, brânză etc.

Citește și: Care este pluralul la “aeroport”. Nu toată lumea știe forma corectă

Nu mai inmuia fasolea boabe in apa. Secretul care ii da un gust extraordinar
Fasole boabe

Ce sunt substantivele defective de număr

Majoritatea cuvintelor din limba română pot fi declinate în gen, număr și caz. Există însă și excepții de la regulile de declinare clasice. O categorie aparte în gramatică o reprezintă substantivele defective de număr. Acestea fie nu au formă de plural, cum este și cazul cuvântului ”fasole”, fie nu au formă de singular. Cuvintele defective se regăsesc în mai multe domenii.

  • sport: tenis, fotbal, baschet, înot, handbal;
  • substanțe chimice: oxigen, azot, hidrogen;
  • materii de studiu: istorie, geografie, biologie;
  • curente sau ideologii: romantism, iluminism;
  • emoții: dragoste, ură;
  • calități: cinste, curaj, onoare, bunătate;
  • hrană: unt, miere, lapte, fasole, năut, smântână, făină, mălai, mazăre.

Citește și: Care este pluralul la “vis”. Nu e așa cum se credea, greșeala întâlnită frecvent

Substantivele defective de singular, pe de altă parte, sunt folosite în vorbire alături de sintagma ”o pereche de”. Câteva exemple în acest sens sunt: pantaloni, blugi, ochelari. Mai există și substantivele care denumesc animale și nu au formă pentru genul opus, iar acestea se numesc substantive epicene. Ele sunt foarte întâlnite mai ales atunci când vine vorba despre nume de animale sălbatice: elefant, hipopotam, furnică, purice, girafă, zebră, rinocer.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu mai apare Ramona Olaru la Neatza
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *