Care este semnificația numelui Nicolae/ Nicoleta. Poartă un mesaj special

Ce înseamnă numele Nicolae și de unde provine, de fapt.
Care este semnificația numelui Nicolae/ Nicoleta. Poartă un mesaj special

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 decembrie, prilej cu care peste 800.000 de cetățeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei își vor celebra onomastica. Iată care este semnificația numelui Nicolae și a derivatelor sale.

Care este semnificația numelui Nicolae/ Nicoleta

Nicolae provine de la grecescul Nikolaos, care înseamnă ”victorie oamenilor”. Acesta este format din doua cuvinte: “nike”, care înseamna “victorie”, și “laos” care înseamna “popor”. Acest nume are însă și o legătură cu mitologia greacă. Nike era considerată zeița victoriei și se spune că din acest motiv semnificația numelui Nicoleta este ”victoria poporului”.

Numele Nicolae ne transmite faptul că nu trebuie să fim egoiști și că trebuie să trebuie să ne dorim atât pentru noi, cât și pentru cei din jur, doar binele. După puterile noastre trebuie să dăruim și să contribuim la bunăstarea tuturor oamenilor, oferindu-le un zâmbet, o vorbă bună, un sfat.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Nicolae. Cuvintele pe care să le rostești pe 6 decembrie 2023

În general, persoanele care poartă acest nume sunt blânde și plăcute chiar dacă, în unele situații, sunt introvertite sau neîncrezatoare.

În ceea ce privește numele Nicoleta, femeile care poartă acest nume sunt responsabile, cu grijă pentru familie, care tind să se sacrifice pentru cei apropiați.

Alte derivate ale numelui Nicolae. Cine își mai săbătorește onomastica pe 6 decembrie

Majoritatea bărbaților care își sărbătoresc onomastica pe 6 decembrie se numesc Nicolae. Alții poartă numele de Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Sunt însă și bărbați pe care îi cheamă Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi cei care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

De asemenea, din totalul româncelor care își sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Nicolae se numesc Nicoleta. Există însă și femei cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

Citește și: Ce nu este bine să faci în Ajun de Moș Nicolae, pe 5 decembrie. Obiceiul care aduce ghinion, e mare păcat

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae este un mare sfânt al Bisericii Ortodoxe. El s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Astfel s-a perpetuat obiceiul ca pe data de 6 decembrie, cei neascultători să primească în loc de cadouri o nuielușă, tradiția fiind respectată mai ales în cazul copiilor.

Citește și: Ce semnificație are nuielușa de măr lăsată în ghete de Moș Nicolae. Nu mulți știu asta, ascunde un mesaj special

Sfântul Nicolae se trăgea din părinți creștini și bogați, iar după moartea acestora el și-a împărțit averea săracilor și s-a călugărit. După ce a ajuns Mitropolit, Nicolae s-a ocupat mai mult ca oricine de soarta celor necăjiți, ajutându-i cu mâncare, bani, sfaturi și rugăciuni.

Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din 1087, moaştele sale sunt păstrate într-o biserică din Bari, în sudul Italiei, ce-i este dedicată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *