Cât câștigă un hingher în 2023. Cu ce se ocupă de fapt. Astea sunt atribuțiile care îi revin

Ce scrie în contractul-cadru al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor
Cât câștigă un hingher în 2023. Cu ce se ocupă de fapt. Astea sunt atribuțiile care îi revin

Angajații de la ASPA au drept rol gestionarea și bunăstarea animalelor din București. Salariile acestora sunt publicate în grila de salarizare care apare pe site-ul instituției. Astfel s-a aflat cât câștigă un hingher în 2023 și ce alte bonusuri are pe lângă salariul de bază.

Ce salariu au directorul general al instituției, dar și directorul adjunct

Conform informațiilor de pe site-ul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), un director poate ajunge să câștige aproximativ 19 000 de lei. Aici sunt incluse și sporurile. Așadar, cel aflat la conducerea ASPA primește lunar suma de 16 917 de lei. Se adaugă și un spor de lucru în condiții vătămătoare de 1456 de lei. Din suma totală se scad contribuțiile către stat. Directorul adjunct primește o sumă puțin mai mică, adică 14 919 de lei pe lună. Și el are un plus sporul de condiții vătămătoare de 1907 de lei. Un șef de serviciu primește 9690 de lei plus spor de 1238 de lei. Un consilier are salariul de 5899 de lei plus sporul de 754 de lei.

Cât câștigă un hingher în 2023. Ei sunt cei care prind efectiv animalul pe teren

Un muncitor necalificat, în cazul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor hingherul, este cel care merge la fața locului și prinde animalul pe teren. Acesta are un salariu de 3631 de lei pe lună plus sporul pentru condiții periculoase în valoare de 464 de lei. De asemenea, un șofer, care merge de asemenea la fața locului, primește 4039 de lei pe lună plus sporul de 523 de lei.

Mai departe, referentul cu studii superioare are un salariu de 6242 de lei pe lună cu spor de 798 de lei. Un șef de birou primește 9074 de lei cu spor de 1160 de lei pentru condiții vătămătoare. Inspectorul de specialitate are un salariu de 6193 de lei plus sporul de condiții vătămătoare de 792 de lei.

Tot personalul mai primește în plus la salariu o indemnizație de hrană. Este în valoare de 347 de lei pe lună, proporțional cu timpul lucrat.

Ceea ce nu este precizat pe site-ul ASPA este explicația pentru sporurile de condiții vătămătoare și periculoase pentru personalul care desfășoară munca exclusiv de la birou.

Citește și – Ce să nu faci niciodată dacă ești atacat de câini. Un dresor celebru spune care este principala greșeală de evitat

Ce scrie în contractul-cadru. Este valabil 24 de luni

Potrivit contractului-cadru aflat în vigoare, care are o valabilitate de 24 de luni, ASPA se așteaptă să identifice și să înregistreze în RECS (Registrul de evidență al câinilor cu stăpân), dar și să sterilizeze, între minimum 100 de câini masculi și 100 de câini femele pe lună. Totul se ridică la o valoare de 1,3 milioane de lei. Astfel, ar fi vorba de o medie de aproximativ șapte câini pe zi care să fie sterilizați și identificați prin microcip. Apoi să fie înregistrați în baza de date. Totalul, după perioada de doi ani, ar fi între 4800 și 5000 de câini sterilizați și identificați.

Scandalul în care este implicată ASPA în prezent

Ana Oros, o femeie care alerga zilnic în zona Lacul Morii din București, a murit în urmă cu câteva zile după ce a fost atacată de o haită de câini. O anchetă este în plină desfășurare. Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor dă vina pe Primăria și Poliția Sectorului 6. Primarul Ciprian Ciucu susține că ASPA nu și-a făcut treaba. A fost făcută publică o înregistrare audio cu un hingher și Ionuț Vasile, șeful Serviciului de Intervenții Capturare din cadrul ASPA. În discuție acesta dă indicații clare despre când și cum trebuie să acționeze ca să prindă câinii fără stăpân sau pe cei cu stăpân, dar lăsați pe stradă.

„Pentru moment, da, dar îți spun și de ce (n.r. să fie ridicați câini doar la sesizări). E problemă mare cu motorina și cu locurile în adăposturi, foarte mare problemă”, spunea Ionuț Vasile în discuție.

Rămâne de văzut care va fi finalul anchetei și ce vor descoperi oamenii legii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *