Cât costă un divorț la notar în 2022. Taxe și acte necesare

Cât costă un divorț la notar în 2022. Există un parg minim de 500 de lei, la care se adaugă TVA-ul, conform legislației în vigoare
Cât costă un divorț la notar în 2022. Taxe și acte necesare

Cât costă un divorț la notar în 2022, cu copii minori sau fără copii minori. Divorțul la notar este una dintre cele mai simple metode și rapide, de a încheia căsătoria. Acest divorț la notar se poate face atunci când cei doi soți se înțeleg în privința tuturor termenilor cu privire la separare. De asemenea, acesștia trebuie să se prezinte împreună în fața notarului ca să își dea acordul pentru pasul pe care au decis să îl facă. 

Cât costă un divorț la notar în 2022. Ce taxe trebuie plătite

Există un prag minim de 500 de lei, la care se adaugă TVA-ul, conform legislației în vigoare. Trevuie să știți că dacă în această procedură sunt implicați și minori, această taxă crește, pentru că rebuie încheiată și convenție privind minorul sau minorii, după caz. Cât costă un divorț la notar în 2022.

Mai mult, trebuie să știți că fiecare birou notarial au dreptul de a-și stabili propriile prețuri pentru clienții lor. În prezent, nu este stabilit prin lege un prag maxim cu privire la taxa pentru divorț.

Astfel că, suma de 500 de lei este una orientativă, aceasta putând crește. Dacă sunt împlicați minori, ați putea ajunge să plătiți chiar și suma de 1500 de lei pentru un divorț. În general, prețul la notar este confidențial, mail ales că fiecare birou își poate stabili singur prețul petru clienți.

Divorț cu copii minori

Un divorț la notar cu copil minor sau fără, se poate realiza doar dacă ambii parteneri sunt dispuși să se despartă pe cale amiabilă Dacă au vârste de peste 10 ani, copiii trebuie să se prezinte în fața notarului pentru audiere.

În cazul în care unul dintre parteneri nu cade de comun acord cu celălalt, în privința partajului bunurilor sau la custodia copilului, este bine ca aceștia să apeleze la Instanța Judecătorească. Procesul va fi însă mai lung și mai anevoios. Dret urmare, depide de fiecare dacă vrea să termine rapid sau începe un lung proces.

Divorţ fără copii minori

Potrivit specialiștilor în domeniu, totalul costurilor pentru divorțul prin acord fără copii minori ajunge la aproximativ 795 de lei (cu TVA 19%).

Cât costă un divorț la notar de comun acord

Banii pe care îi achiați unui birou notarial pentru a demara și finaliza procedura de divorț amiabil acoperă:

  • Legalizarea actelor necesare pentru divorț
  • Suma plătită notarului
  • Taxă necesară pentru a putea înregistra cererea de divorț în cadrul Registrului Național Notarial de Evidență a Cererilor de Divorț, pe scurt R.N.N.E.C.D.;
  • Prețul taxei variază de la un birou la altul, dar prețul aproximativ este de 60 lei
cat costa un divort la notar in 2022
Taxele pentru divorț la notar sunt diferite

Ce acte sunt necesare pentru a intenta un divorț în 2022

Din momentul în care ați luat decizia de a divorța, trebuie să vă prezentați la notar cu mai multe acte necesare, care duc la soluționarea cazului vostru. Este bine să vă interesați din timp de ceea ce aveți nevoie, pentru a nu fi nevoit să petreceți timp pe drumuri.

  • certificatele voastre de naștere
  • certificatul de naștere al minorului / minorilor concepuți în cadrul prezentei relații
  • certificatul care atestă încheierea căsătoriei
  • cerere de divorț
  • carte de identitate valabilă (atât în cazul tău, cât și a soțului tău / soției tale)

Care este procedura divorțului la notar

  • raportul anchetei realizate de către asistentul social în cazul în care este vorba de un divorț la notar cu copil minor;
  • notarul este cel care solicită demararea anchetei sociale pentru a verifica dacă drepturile copiilor sunt respectate și mediul în care vor crește este conform declarațiilor părinților
  • dacă din anchetă se află că interesele copiilor nu sunt pe primul loc, cazul este preluat de către instanță
  • înțelegerea redactată și semnată de ambii parteneri cu privire la numele pe care îl va purta soția după divorț
  • Se stabilește tutela asupra minorilor, locul de reședință al acestora, programul de vizite, pensia alimentară.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
7.2 23 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *