Cât curent electric consumă un router pe zi. Îți poate încărca destul de mult factura

Detalii pe care e bine să le știi
Cât curent electric consumă un router pe zi. Îți poate încărca destul de mult factura

Cât curent electric consumă un router pe zi. Routerul este unul dintre aparatele mici pe care le avem ăprin casă și pe care nu le luăm în seamă atunci când vine vorba de economisirea energiei. Dar cu toate astea, acest dispozitiv îți  poate încărca destul de mult factura.

Cât curent electric consumă un router pe zi

Există nenumărate discuții interminabile în mediul online despre cât de nocive sau nu sunt undele emise de router. Lăsând însă la o parte acest subiect care merită o atenție deosebită și o analiză separată, vom detalia care sunt costurile pe care le generează routerul pe factura de energie electrică.

În cazul acestor dispozitive nu este stipulat un consum fix de energie, deoarece depinde de tariful perceput de compania cu care ai încheiat contractul de internet. Unele persoane consideră că routerul ar trebui închis pe parcursul nopții, atunci când nu este folosit, în timp ce altele consideră că nu merită efortul, pentru că s-ar putea strica mai repede, iar diferența de consum este mică.

Cert este că cei mai mulți optează ca routerul să rămână în funcțiune pe tot parcursul celor 24 de ore. Astfel, vorbim de un aparat care funcționează non-stop – 365 de zile pe an. Practic, din acest punct de vedere vorbim de un dispozitiv similar cu frigiderul.

Pentru a afla cât consumă un router, vom lua în considerare cazul de mai sus, în care dispozitivul funcționează în permanență. Un consum mediu estimat pe oră a unui router este între 12 și 18 wați.

Luând ca referință o medie de 14 wați și un cost al prețului energiei electrice estimat la 0,14 €/kwh, putem calcula cât am cheltui într-un an de utilizare. Deși pare o glumă, un router consumă energie aproape cât un bec economic, în jur de 20 de wați.

  • Primul pas este să transformăm unitatea de măsură din wați în kilowați. 14 wați/ 1000 = 0,014 kwh;
  • Calculăm numărul de ore dintr-o lună: 24 de ore x 30 de zile = 720 de ore. Reamintim că ne raportăm la cazul în care routerul funcționează non-stop;
  • Înmulțim numărul de kilowați cu cel al orelor. 0,014 kW x 720 de ore = 10,08 kwh într-o lună;
  • Înmulțim numărul de kilowați cu prețul curentului electric. 10,08 kwh x 0,14  euro = 1,41 euro pe lună (aproximativ 7 lei);
  • Pentru a afla costul total anual înmulțim rezultatul cu 12. Respectiv 1,41 euro x 12 = 16,92 euro (aproximativ 85 de lei).

Oprim sau nu routerul pe timp de noapte?

Din punct de vedere al consumului, este cu siguranță mai convenabil să oprești routerul atunci când nu este utilizat. Adică, seara și atunci când nu suntem acasă. Nimeni nu va avea nevoie să se conecteze la internet în acele momente.

Ideea este că, în dezbaterea dacă să lăsăm sau nu routerul pornit toată ziua, intră în joc și alte variabile care țin de întreținerea dispozitivului și de securitatea cibernetică a rețelei de acasă.

Unii spun că oprirea și pornirea permanentă a routerului uzează componentele. Același argument este folosit pentru becuri și alte aparate. Dar cât de adevărat este acest lucru?

Ei bine, este adevărat că repornirea sistemului are un cost fizic și software pentru router, dar nu există concluzii clare cu privire la modul în care acest lucru reduce durata de viață a dispozitivului. Pe de altă parte însă, există ceea ce se numește „chip creep”.

Funcționarea continuă duce la supraîncălzirea componentelor. Astfel, dacă temperatura locului unde este amplasat dispozitivul este scăzută, componentele se contractă și se dilată, ceea ce este destul de dăunător pentru router.

După cum putem vedea, argumente sunt și pro și contra. Dacă vorbim strict de consumul de energie electrică, economia ar fi între 5 și 10 euro pe an.

9.6 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.