Noi reguli pentru citirea contorului de energie electrică. La ce perioadă va fi obligatorie citirea

Schimbări importante și în privința facturilor de regularizare
Noi reguli pentru citirea contorului de energie electrică. La ce perioadă va fi obligatorie citirea

Noi reguli pentru citirea contorului de energie electrică. Furnizorii schimbă peioada de citire a acestora. Dacă până acum, reprezentanții companiilor de electicitate verificau dispozitivele de înregistrare a consumului de curent de două ori pe an, urmează ca această regulă să se schimbe. În râdurile de mai jos vei afla la cât timp va fi obligatorie citirea contoarelor.

Noi reguli pentru citirea contorului de energie electrică

Deși nu am ajuns nici măcar la jumătatea acestuin an, pentru români, 2022 este unul dintre cei mai dificili ani din ultimul deceniu, din punct de veder financiar. Oamenii resimt din plin scumpirile masive la toate produsele și serviciile. Iar veștile nu sunt deloc bune pentru restul anului. Specialiștii estimează că și în perioada următoare vor avea loc majorări de prețuri.

Cele mai mari scumpiri au avut loc în ultimele luni la energie electrică, gaze naturale și combustibil.

Începând cu acest an, companiile de electricitate au introdus noi reguli. Mai exact, este vorba de citirea indexului de către distribuitori care va fi făcută o dată la trei luni. Până acum citirea contorului se făcea semestrial.

Această decizie va duce automat la o creștere a numărului de facturi de regularizare.

„De anul acesta, clientul va fi vizitat mai des pentru citirea cotorului de către un reprezentant al companiei noastre. În trecut, exista pentru distribuitori obligația de a face semestrial citirea contorului, începand cu anul acesta, perioada a fost redusă la maximum 3 luni.

Vorbim strict despre contoarele tradiționale sau despre cele inteligente care nu au fost încă inregistrate în sistemul de citire la distanță. Pentru majoritatea contoarelor inteligente, datele despre cantitățile de energie masurate sunt transferate direct în sistemele noastre informatice.

Eforturile noastre se îndreaptă către digitalizarea completă a acestui serviciu. Investim în continuare în instalarera contoarelor inteligente. În paralel lucrăm la dezvoltarea unei soluții online care să permită citirea contoarelor la distanță în cazul exceptionale”, a declarat Raluca Chiriac, manager Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

Va fi introdus un nou furnizor de citire

Iar schimbările nu se opresc aici. O nouă regulă prevede ca pe lângă reprezentanții Poștei Române care citeau până acum indexul clienților, să fie introdus un al doilea furnizor de citiri. Prevederea intră în vigoare de la 1 iulie.

În ceea ce privește factura de regularizare, aceasta se va emite în momentul în care nici distribuitorul și nici clientul nu au reușit, din diverse motive, să trimită indexul către companie.

„Clienții din zonele noastre de distribuție știu deja că o parte din aceste citiri sunt făcute de reprezentanţi ai Poştei Române. Odata cu aceste modificări legislative a trebuit să introducem un al doilea furnizor de citiri în relația cu clientul. Dacă luna aceasta contorul este citit de catre un reprezentant al Poştei, peste trei luni acesta va fi citit de catre o alta persoană. Conform contractelor, aceste persoane sunt obligate să se legitimeze în momentul în care vine sa citească contorul.

Clientul trebuie să știe că de la 1 iulie vom avea trei surse principale când vorbim despre cantităţile facturate. Prima sursa vine din citirea distribuitorului. În cazul în care aceasta lipsește, putem lua în calcul indexul transmis de către client. Dacă nu avem nici citirea distribuitorului şi autocitirea clientului, atunci va fi utilizată convenția de consum, o altă nouatate a acestui an”, a mai explicat managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
6.8 124 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • Nota Elisabeta

    Noi avem contoare inteligente montate de vreo doi ani,de unde stim daca au fost înregistrate sau nu in sistemul de citire de la distanță ?

  • Poiana Stefan

    Super, țineți tot așa.

  • Elisabeta Turda

    O informare utila pentru toți consumatorii de energie electrica, mulțumesc!

  • Mihaela Bancu

    De ce mama dracului,reduce sa plătim atâția cititori la un amarat de contoar ,eu în fiecare luna dau consumul mai puțin în luna care lipsesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *