Cât este de sigur să ai animale în preajmă în timpul sarcinii. Sfaturi pentru gravide

Cât este de sigur să ai animale în preajmă în timpul sarcinii. Sfaturi pentru gravide

Cât de sigur este să păstrezi animalele de companie în timpul sarcinii? Întrebarea legată de riscurile potențiale pe care animalele le-ar putea aduce în timpul sarcinii nu este una nouă, însă este important să știm ce recomandă specialiștii pentru ca sarcina să decurgă în siguranță.

Animalele de companie și sarcina: Ce trebuie să știe viitoarele mame despre conviețuirea cu patrupedele

Câinii și sarcina: Măsuri de precauție

Câinii, în special dacă sunt îngrijiți corespunzător, nu prezintă riscuri semnificative pentru o femeie însărcinată. Vaccinurile actualizate și controalele regulate la veterinar sunt esențiale pentru sănătatea câinelui și, implicit, a gravidei.

„Dacă îți duci câinele la veterinar în mod regulat și acesta este la zi cu vaccinurile indicate de către specialist, precum cel antirabic, nu ai de ce să-ți faci griji cu privire la animalul tău de companie,” explică specialiștii.

Cu toate acestea, există câteva reguli simple pe care gravidele ar trebui să le respecte în conviețuirea cu câinii lor:

  • Evitați să lăsați câinele să sară pe burtica voastră.
  • Dezvățați câinele de obiceiurile de a sări sau mușca înainte de nașterea copilului.
  • Încurajați câinele să dezvolte o relație apropiată și cu alți membri ai familiei, pentru a preveni sentimentul de neglijare la venirea bebelușului.

Aceste măsuri nu sunt doar pentru siguranța viitoarei mame, ci și pentru a asigura o tranziție cât mai ușoară a câinelui către noua viață de familie.

Citește și: 5 semne care indică o sarcină gemelară. Ce complicații pot să apară. Precizări importante de la medicul ginecolog

Pisicile și riscul de toxoplasmoză

Spre deosebire de câini, pisicile ridică un risc mai mare, în special în ceea ce privește infecția cu Toxoplasma gondii, un parazit care poate fi transmis prin fecalele lor.

„Materialele fecale ale pisicilor pot să conțină un parazit unicelular, denumit Toxoplasma gondii,” avertizează specialiștii, subliniind riscul de toxoplasmoză.

Această infecție poate avea efecte devastatoare asupra sarcinii, inclusiv naștere prematură, defecte ale sistemului nervos central sau chiar decesul fetal. Există, totuși, câteva măsuri simple de prevenire:

  • Duceți pisica la veterinar pentru a o testa pentru Toxoplasma gondii. Dacă pisica este infectată, cel mai bine este să solicitați ajutorul unei alte persoane pentru a avea grijă de ea pe perioada sarcinii.
  • Evitați să manipulați litiera pisicii și, dacă este necesar, folosiți mănuși și spălați-vă bine pe mâini după ce ați curățat-o.
  • Păstrați pisica în interior, pentru a preveni contactul cu alte animale care ar putea fi infectate.

Chiar dacă pisica voastră nu prezintă semne de boală, prevenția este esențială pentru protejarea fătului.

Rozătoarele și animalele exotice: Riscuri ascunse

Pe lângă pisici și câini, alte animale de companie precum hamsterii, șoarecii sau porcușorii de guineea pot purta virusul coriomeningitic limfocitar (LCMV), care poate provoca malformații congenitale sau avort spontan.

„Recomandarea specialiștilor este să îndepărtați din casă animalele rozătoare pe parcursul sarcinii,” spun medicii, subliniind pericolul pe care aceste mici animale îl pot prezenta.

Citește și: 4 infecții genitale care pot apărea în timpul sarcinii. Cum le previi și ce trebuie să știi despre ele, explicații de la medicul specialist

Reptilele și păsările exotice, cum ar fi șerpii sau țestoasele, de asemenea, pot aduce riscuri. Acestea sunt purtătoare frecvente de salmonella, o bacterie care poate fi transmisă la om și care afectează în special gravidele. Specialiștii recomandă evitarea contactului cu reptilele pe parcursul sarcinii și, în cazul în care este necesar să manipulați aceste animale, să folosiți mănuși și să vă spălați bine pe mâini.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *