Cât orez se pune la ardeii umpluți. Secretul gustului irezistibil, așa ies perfecți

Proporția este extrem de importantă

Scris de: Daoud Andra

21 Jul. 2023

Cât orez se pune la ardeii umpluți. Secretul gustului irezistibil, așa ies perfecți

Orezul este ingredientul care nu lipsește atunci când preparăm ardei umpluți sau sarmale. Indiferent că îl amestecăm cu carne sau cu legume, pentru a obține un produs de post, proporția de orez este importată. Dacă pui prea mult, riști să obții o umplutură cu consistență de pilaf. Cât orez se pune la ardeii umpluți, pentru a ieși perfecți.

Ce fel de orez se folosește la ardeii umpluți

Ardeii umpluți reprezintă una dintre mâncărurile tradiționale românești cele mai apreciate. Aceștia se regăsesc însă și în alte bucătării, cum ar fi cea grecească și cea turcească, însă modul de preparare este diferit. În bucătăria românească, ardeii umpluți se pot face în varianta de dulce sau de post.

Citește și: Secretul celor mai gustoși ardei umpluți de post. Cât timp se țin la cuptor și ce nu trebuie să lipsească din rețetă, ies perfecți așa

Indiferent că amesteci orezul cu carne sau cu legume, este important ce tip de orez pui, dar și cât. Pentru ardeii umpluți, cât și pentru sarmale, este ideal orezul cu bob rotund. Acesta se umflă în timpul fierberii și devine pufos, legând compoziția.

Orezul cu bob rotund se mai folosește și la pilaf, risotto sau orez cu lapte, din același motiv. Spre deosebire de orezul cu bob lung, cel basmati sau jasmine, orezul cu bob rotund are o consistență cremoasă atunci când este fiert și se pretează cel mai bine pentru astfel de rețete.

Citește și: Secretul celor mai buni ardei umpluți. Ingredientul care nu trebuie să lipsească din oală. Așa vor ieși foarte gustoși

Secrete de preparare a ardeilor umpluți
Ardei umpluți

Cât orez se pune la ardeii umpluți

Indiferent că folosești carne de vită, de porc, de pasăre sau amestec pentru a face ardei umpluți, este important să respecți proporțiile. Raportul de orez și carne ar trebui să fie 1/10, pentru un rezultat delicios. Cu alte cuvinte, dacă ai 500 g de carne, vei folosi 50 g de orez. Poți adăuga și mai mult orez în compoziție dacă îți place, însă nu ar trebui să exagerezi.

Orezul se umflă în timpul fierberii și nu ar trebui să devină ingredientul principal din ardeii umpluți. Dacă prepari varianta de post, poți folosi un raport de 1/5, adică o parte orez și 5 părți legume amestecate cu care vei umple ardeii. Dacă prepari ardei umpluți cu ciuperci, de exemplu, folosește 100 g de orez și 500 g amestec de legume (ciuperci, ceapă, morcov).

Citește și: De ce trebuie să speli întotdeauna orezul înainte să-l gătești. Mulți fac greșeala

Rețetă de ardei umpluți la cuptor

Ingrediente:

  • 8-10 ardei grași medii
  • 500 g carne tocată (vită, porc sau amestec, minimum 20% grăsime)
  • 50 g orez cu bob rotund
  • 1 ceapă
  • 3 linguri ulei
  • 400 ml suc de roșii
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • mărar
  • boia dulce

Citește și: Trucul pentru ca orezul să nu se mai lipească. Ce trebuie să faci de fapt înainte de a-l pune la fiert, asta face diferența

Mod de preparare:

Se curăță ardeii de cotoare și de semințe, se spală și se lasă la scurs. Se toacă mărunt ceapa și se pune la călit în ulei, împreună cu sarea, piperul, cimbrul uscat și o jumătate de linguriță de boia dulce. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă orezul spălat și se mai lasă pe foc un minut, după care se oprește focul.

Se pun ingredientele din tigaie peste carnea tocată, după ce s-au răcit puțin. Se adaugă mărarul tocat mărunt și se amestecă bine. Se umplu ardeii cu amestecul, însă nu până sus. Se lasă aproximatix o jumătate de centimetru până la bază, deoarece orezul se va umfla în timpul fierberii și riscăm să iasă compoziția din ardei.

Ardeii umpluți se pun într-o tavă, se toarnă sosul de roșii peste ei și se dau la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ două ore. Se verifică din când în când și se întorc pe toate părțile, pentru a se coace uniform. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă câte o jumătate de pahar de apă, pe măsură ce sosul scade.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *