Cât timp poate fi păstrat laptele în frigider, după ce este desfăcut. Trebuie aruncat după această perioadă

Cât timp poate fi păstrat laptele în frigider, după ce este desfăcut. Trebuie aruncat după această perioadă

Cât timp poate fi păstrat laptele în frigider. Poate părea ciudat, dar există alimente pe care le putem consuma în siguranță chiar și după ce s-a împlinit data limită înscrisă pe ambalaj. Printre ele se numără și laptele. Iată cât timp rămâne acest aliment bun de consum după ce s-a împlinit data limită, conform specialiștilor.

Cât timp păstrăm laptele în frigider, după ce este desfăcut

Laptele este unul dintre cele mai versatile alimente sub formă loichidă. Îl poți servi la mic dejun cu cereale, poți pregăti diverse preparate cu el, în general deserturi, precum prăjituri și budincă, sau îl poți consuma ca atare.

De regulă, cei mai mulți dintre noi nu folosim o cutie întreagă de lapte dintr-o dată. Adesea se întâmplă să ne rămână o anumită cantitate pe care alegem să nu o mai consumăm deoarece constatăm că data limită înscrisă de producător pe ambalaj a fost depășită.

Însă potrivit specialiștilor, laptele poate fi consumat chiar dacă s-a împlinit această dată. Iată ce spun experții în alimentație:

Dacă laptele nu a fost deschis, acesta poate rămâne bun până la o săptămână după data limită de consum. În schimb, laptele deschis este bun doar pentru aproximativ două zile după data limită de vânzare”, explică Caitlin Clark, cercetător în domeniul alimentar, potrivit rd.com.

Cât timp putem păstra alimentele în frigider în funcție de tipul lor

Totuși, ca regulă generală ar trebui să consumăm alimentele cât timp acestea se află în termen, pentru a nu risca să îmbolnăvim. Intoxicațiile alimentare provocate de consumul mâncărurilor alterate pot fi foarte severe. Simptomele pot dura între patru zile și o săptămână, iar în unele cazuri, pot fi chiar fatale.

Specialiștii recomandă precauție și în ceea ce privește depozitarea alimentelor în frigider.

„Păstrați toată carnea, peștele și crustaceele pe raftul de jos, mai ales dacă le depozitați crude, dar aceasta este o practică bună chiar dacă carnea este gătită. Aceste alimente găzduiesc agenți patogeni și microbi de deteriorare care se pot scurge pe celelalte alimente ale dumneavoastră”, a mai spus Clark.

Este esențial să cunoști cât timp pot fi păstrate alimentele în frigider. Iată ce ne recomandă experții.

  • pui crud – maximum două zile
  • pui gătit – 3-4 zile
  • carne de vită crudă – 5 zile
  • carne de vită gătită – 3-4 zile
  • șuncă – dacă este întreagă o săptămână; dacă este feliată doar 4 zile
  • șuncă crudă – o săptămână de la deschidere, dar până la două săptămâni dacă este nedeschisă
  • șuncă gătită – 5 zile
  • carne tocată crudă – maximum 2 zile
  • carne tocată gătită – maximum 4 zile
  • carne de porc crudă – nu mai mult de 2 zile
  • carne de porc gătită – 4 zile

Ouăle, în schimb, sunt alimente pe care le poți păstra în frigider pentru o perioadă mult mai îndelungată.

  • ouă crude în coajă: 3-5 săptămâni
  • albușuri și gălbenușuri de ouă crude – 2-4 zile
  • ouă fierte tari – o săptămână
Urmăriți EGO.ro și pe
Ce a început să facă Doina Popescu?
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.