Cât timp se poate păstra cozonacul în frigider. Nu trebuie să depășești această perioadă

Termenul de valabilitate a cozonacului de casă

Scris de: Oana Matei

16 Apr. 2023

Cât timp se poate păstra cozonacul în frigider. Nu trebuie să depășești această perioadă

Alături de pască, ouă roșii, drob, friptură de miel, cozonacul este nelipsit de pe masa românilor în ziua Sfântă de Paște. Fie că îl preparăm acasă, fie că îl cumpărăm, s-a întâmplat deseori ca după ce îl gustăm, în scurt timp, cozonacul începe să se usuce. În rândurile de mai jos, îți arătăm cum să păstrezi cozonacul pentru a-l menține proaspăt și pufos și pentru cât timp este sănătos să-l consumi.

Care este perioada de valabilitate a cozonacului?

Pentru cozonacii preparați tradițional acasă sau la brutării, din ingrediente naturale, termenul de valabilitate, teoretic, este de 3 zile.  Termenul este atât de scurt datorită grăsimilor conținute, care după acest interval de 3 zile, încep să se altereze. Dar, acest termen de valabilitate se poate prelungi, dacă păstrăm cozonacul în anumite condiții de siguranță alimentară. Cozonacul se poate menține proaspăt la frigider sau într-un loc răcoros, învelit strâns în pungă de hârtie sau în hârtie de copt,  pentru 5-7 zile.

Desigur, după câteva zile, chiar dacă este bun pentru a fi consumat, cozonacul nu va mai fi pufos, pentru că frigul deshidratează, astfel cozonacul se va usca ușor.

O altă metodă de conservare este congelarea cozonacului. Se pot congela fie felii de cozonac, fie un cozonac întreg, folosind pungi sigilabile, pentru o perioadă de maxim 3 luni.  Pentru a dezgheța cozonacul, se pune la cuptorul cu microunde, pe funcția ”defrost” sau se poate dezgheța în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Vezi și Ce poți să faci din cozonacul rămas de la sărbători. Modul genial în care îl poți folosi pentru un desert delicios

De ce cozonacul din magazine are termenul de valabilitate de 30 de zile?

Spre deosebire de cozonacul preparat din ingrediente naturale, cozonacul ambalat din magazine conține o sumedenie de aditivi și emulgatori care-i permit un termen de valabilitate mare. Deși cozonacii din comerț au culoarea și textura similară cu cei făcuți acasă, gust dulce și aromat, toate acestea sunt date doar din înlocuitori chimici. Eticheta unui astfel de cozonac, pe lângă făină, drojdie artificială mai conține ingrediente precum:

  •  tartrazină ( colorant galben), siropuri din fructoză, glucoză, spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.

Adică esteri, mono esteri, gliceride, câteva tipuri de emulgatori, etc. Astfel, dacă doriți să achiziționați cozonac din comerț, este bine să verificați eticheta, copii sunt printre cei mai afectați de aceste ingrediente chimice. Desigur, prețul unui cozonac cu ingrediente naturale va fi mai scump decât a unui cozonac preparat din premixuri și aditivi.

În mediul online puteți găsi cu ușurință o mulțime de rețete de cozonaci cu sau fără frământare, astfel cu puțin efort și timp, puteți avea pe masa de sărbători un cozonac gustos dar și sănătos.

Vezi și Cozonac pufos și aromat. Rețeta explicată pentru începători, nu dai greș cu ea. Secrete din bucătărie

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *