Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sărbători ale românilor. Indiferent că îl prepari cu multă nucă, cu rahat sau cu stafide, secretul unui cozonac reușit constă în frământarea și dospirea aluatului. De aici pornește totul, iar dacă ții cont de anumite trucuri, vei obține un rezultat pufos și delicios de fiecare dată.
Aluatul pentru cozonac este unul aparent simplu. Se face din făină, drojdie, lapte, ouă, zahăr și diverse arome, iar pentru un rezultat ca la carte, trebuie să ții cont de anumite trucuri. Alege o făină cu un procent mare de proteine, pentru ca aluatul să fie elastic și ușor de manevrat.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei sau călduțe. Nu încălzi prea tare laptele, pentru că riști să opărești drojdia. Cerne făina și frământă cozonacul până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Acoperă vasul cu un prosop curat sau cu folie de plastic și lasă aluatul la dospit în bucătărie.
Vezi și: Cum obții un cozonac pufos ca la mama acasă. Trucuri pentru un rezultat de excepție
Temperatura la care dospești aluatul este importantă. Dacă în bucătărie este răcoare sau curent, cozonacul nu va crește așa cum trebuie. Asigură-te că sunt cel puțin 25 de grade Celsius în încăpere și evită să deschizi geamurile, pentru a nu se face curent. Este de preferat să pui vasul cu aluat într-un loc în care temperatura este constantă.
Aluatul trebuie să stea la dospit cel puțin o oră înainte de a fi intins și adăugată umplutura. Dacă se dospește prea mult, aluatul va fi greu de manevrat, iar dacă nu este suficient dospit, cozonacul va ieși tare și nu va fi pufos.
După ce aluatul este intins și este pusă umplutura, cozonacii se pun în tăvi și se mai lasă și acolo la dospit, înainte de a fi puși la cuptor. Mai lasă cozonacii în tăvi să se dospească cel puțin o jumătate de oră, înainte de a-i pune la cuptor.
O modalitate de a dospi aluatul pentru cozonac, pâine sau pizza este și la rece, peste noapte. După ce a stat la temperatura camerei suficient timp cât să își dubleze volumul, aluatul se acoperă și se pune la frigider, pentru cel puțin 8 ore. Cu cât stă mai mult la rece și drojdia fermentează, cu atât aluatul de orice fel va fi mai ușor de digerat.
După ce este scos din frigider, aluatul se lasă să ajungă la temperatura camerei, după care poate fi manevrat, întins și umplut. De asemenea, cozonacii se mai lasă la crescut și în tăvi, chiar dacă aluatul a fost dospit și la rece.