Ouăle fierte reprezintă alegerea multor persoane pentru un mic dejun sănătos și sățios. În timp ce unii oameni preferă ouăle fierte tari, alții vor ca gălbenușul să rămână lichid după fierbere. Cât timp se țin ouăle la fiert pentru a rămâne moi? Timpul depinde de rezultatul pe care vrei să îl obții.
Deși nu pare foarte complicat să fierbi un ou, trebuie să ții cont de anumite trucuri și de timpii de gătire pentru a obține rezultatul dorit. În primul rând, ouăle se pun la fiert în apă rece, încă de la început. Nu adăuga ouăle în apa care fierbe deja, pentru că din cauza șocului termic, se poate sparge coaja sau se pot fierbe neuniform.
De asemenea, dacă fierbi mai multe ouă deodată, alege un vas suficient de mare pentru acestea. Ouăle nu trebuie să stea lipite unele de celelalte, ci trebuie să aibă suficient loc pentru a fierbe uniform. Apa nu trebuie să fie în cantitate foarte mare, ci doar cu două degete mai mult decât nivelul ouălor.
Adaugă o jumătate de linguriță de sare sau de bicarbonat de sodiu în apă, pentru ca ouăle să fiarbă uniform și pentru a se curăța ușor de coajă după fierbere. De asemenea, ține cont că focul trebuie să fie mic spre mediu. Ouăle nu se fierb la foc mare, pentru că se pot sparge sau pot să fiarbă mai mult pe anumite porțiuni și să rămână gălbenuș sau albuș crud pe alte porțiuni.
Citește și: De ce nu trebuie să ții niciodată ouăle în frigider. Un bucătar celebru spune că e o greșeală uriașă
Ouăle trebuie să aibă albușul complet coagulat, în timp ce gălbenușul poate rămâne cleios sau chiar lichid, în funcție de preferință. Pentru a obține rezultatul dorit, ai nevoie de un cronometru și trebuie să fii atent când apa începe să fiarbă.
Citește și: Când expiră ouăle, de fapt. Se mai pot consuma sau nu după termenul de valabilitate?
Cronometrează 3 minute dacă vrei ouă cu gălbenușul lichid, 4 minute pentru ouă cu gălbenușul cleios, 5 minute pentru ouă cu gălbenușul închegat, dar moale și 6 minute pentru ouă cu gălbenușul fiert tare. Dacă ouăle fierte vor fi păstrate mai mult timp, este recomandat să le fierbi mai mult. În cazul ouălor de Paște, de exemplu, acestea trebuie să fie fierte circa 8 minute.
Imediat după ce ai oprit focul, scoate ouăle din apa fierbinte și toarnă peste ele apă rece. Le poți lăsa chiar în apă cu gheață timp de 1-2 minute, pentru a se curăța ușor și uniform. Șocul termic face coaja să se desprindă ușor și nu se va lua cu tot cu bucăți de albuș.