Cât timp se ține, de fapt, mustul la fermentat. Multe persoane fac această greșeală

Sfaturi importante pentru obținerea unui vin bun
Cât timp se ține, de fapt, mustul la fermentat. Multe persoane fac această greșeală

Fermentarea mustului are o importanță foarte mare. Producătorii de vin dau detalii despre acest proces important pentru obținerea unui vin de calitate.

Cât timp se ține, de fapt, mustul la fermentat: „Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu este bine”

Marius Vasiu, tehnolog din Jidvei, a dezvăluit cât timp se ține mustul la fermentat pentru ca, în final, să fie obținut un vin de calitate. Acest proces este extrem de important deoarece dacă mustul nu fermentează suficient, vinul obținut nu va fi deloc unul de calitate.

Potrivit specialiștilor, timp de fermentare nu trebuie să fie nici prea scurt, dar nici prea lung. Marius Vasiu susține că pentru a obține un vin bun mustul trebuie lăsat la fermentat între 14 și 21 de zile.

„Aceasta este, cu aproximație, perioada în care este indicat să fermenteze mustul. Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu este bine. La fel de problematic este și dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni pentru că începe să prindă miros de rânced. Drojdia formată intră în degradare. Undeva la două-trei săptămâni este perioada optimă de fermentare, dacă vorbim despre vinul de casă”, a explicat Marius Vasiu despre importanța fermentării vinului.

Cei care produc vin la scară industrială trebuie să lase mustul la fermentat mai puțin, adică aproximativ 10 zile. De ce? Pentru că ei folosesc drojdii selecționate, fiind obținute din drojdie de vin, care fermentează mult mai repede și constant. Acasă însă, mustul poate fermenta în moduri diferite, scrie romaniatv.net.

Sfatul bunicilor pentru un vin de calitate. Cum se proceda înainte

Pentru a ajuns în final la un vin de calitate este important să fie respectați toți pașii. Astfel strugurii trebuie să fie proaspăt culeși din vița de vie. Se recomandă ca mustul să fie făcut în aceeași zi în care strugurii au fost culeși pentru că aceștia încep să fermenteze dacă sunt lăsați mai multe zile. Ulterior, acest lucru va îngreuna obținerea unui must de calitate.

Strugurii se spală foarte bine cu apă curată, apoi se pun în mașina de zdrobit. După ce este scos tot sucul din ei, se ține la frig pentru câteva zile până când este complet limpezit. În trecut, se obișnuia ca strugurii să fie călcați cu picioarele în cuve speciale. S-a renunțat la această practică în favoarea zdrobirii mecanice. În unele zone din țară însă, încă se păstrează această tradiție. De asemenea, fiecare dintre producători are propriile mici secrete pentru a se diferenția de ceilalți.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
8 169 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *