Cât timp se ține la copt cozonacul. Care este de fapt temperatura optimă pentru a se coace. Multe persoane fac greșeala

Trucuri numai bune de pus în practică atunci când pregătești cozonac
Cât timp se ține la copt cozonacul. Care este de fapt temperatura optimă pentru a se coace. Multe persoane fac greșeala

După masă copioasă de sărbători merge și o felie de cozonac dulce și pufos, nu? Acest desert este printre cele preferate de mulți oameni mai ales în perioada Crăciunului. Rețete sunt multe și fiecare are ceva diferit, astfel că de multe ori gospodinele se gândesc care este cea corectă. Spre exemplu cât timp se ține la copt cozonacul, de fapt? Îți spunem mai jos aceste detalii plus care este temperatura optimă pentru ca acesta să se coacă.

Cât timp se ține la copt cozonacul. Câte grade trebuie să fie în cuptor

Cozonacul nu este greu de făcut, însă, deși rețeta e simplă, puține gospodine se mai încumetă să îl pregătească. Un detaliu important, după pregătirea și frământarea aluatului, este timpul. Pentru ca un cozonac să fie făcut, ușor rumenit, trebuie să stea în cuptor aproximativ o oră.

Înainte de a fi pus în cuptor, acesta trebuie preîncălzit astfel: pentru un cuptor electric 200 de grade, iar pentru unul clasic maximum 175 de grade. De asemenea, pentru un cuptor clasic este indicat ca sub tăvile de cozonac să pui o tavă cu apă pentru ca aceștia să nu se ardă.

De ce să nu deschizi ușa cuptorului în timp ce se coc cozonacii

Se recomandă să eviți să deschizi ușa cuptorului atunci când coci cozonacii deoarece temperatura din interior va scădea, iar acest lucru va afecta textura aluatului. Nu va mai fi la fel de pufos. După ce se rumenesc deasupra pot fi acoperiți cu o foaie de copt pentru a nu se arde până când se coc și în interior.

Nu folosi prea multă umplutură! Ce se întâmplă dacă faci asta

Umplutura prea multă, fie nucă, cacao, ciocolată, rahat, fructe confiate, stafide sau orice altceva, va face ca aluatul cozonacului să aibă textură de necopt și va fi și neplăcut la gust. Multe gospodine sunt tentate să folosească multă umplutură, însă este greșit. Acest lucru va duce însă la transformarea dintr-un cozonac pufos la un chec necopt și deloc plăcut la gust.

Cât trebuie să stea la dospit aluatul pentru cozonac

Aluatul trebuie lăsat destul de mult timp la dospit. Acest lucru se face la temperatura camerei (peste 22-23 de grade) și trebuie să stea suficient timp astfel încât să-și mărească volumul. Acest proces poate dura între 2-3 ore și 10-12 ore, în funcție de cât de energic este frământat și de temperatura camerei. Frământarea se face de trei ori, prima dată 30-40 de minute, următoarele două ori câte 5-10 minute.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
8.6 227 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *