Cât ulei se pune la salata de vinete. Aceasta este cantitatea corectă, de fapt. Multe gospodine greșesc

Uleiul poate înlocui maioneza în salata de vinete

Scris de: Daoud Andra

09 Oct. 2023

Cât ulei se pune la salata de vinete. Aceasta este cantitatea corectă, de fapt. Multe gospodine greșesc

Salata de vinete reprezintă un preparat rapid și sățios, care se poate face în mai multe variante. Indiferent că preferi salata cu maioneză sau fără, după rețeta românească sau în stil oriental, trebuie să respecți proporțiile, pentru un preparat ca la carte. Cât ulei se pune la salata de vinete și care este ingredientul cu care poți înlocui maioneza, pentru un gust desăvârșit.

Cum se face salata de vinete fără maioneză

Fiecare gospodină are o rețetă preferată de salată de vinete, pe care o prepară de fiecare dată pentru familie. Indiferent că folosești vinete proaspăt coapte sau de la congelator, este important ca, înainte de a prepara salata, să le lași să se scurgă bine de apă.

În acest fel, salata de vinete va fi densă și cremoasă și nu va avea o textură apoasă. Cea mai simplă rețetă este, fără îndoială, cea de salată de vinete de post, fără maioneză. În acest caz, vinetele tocate se amestecă doar cu sare, ulei și ceapă tocată mărunt, iar în câteva minute salata este gata.

Citește și: Cât timp se țin vinetele coapte la congelator, de fapt. Multe persoane fac greșeala

Cu ce poți să înlocuiești uleiul în salata de vinete
Salată de vinete

Cât ulei se pune la salata de vinete

Pentru ca salata să fie cremoasă, se adaugă în compoziție ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Cantitatea de ulei nu trebuie să fie prea mare, pentru că acesta se poate separa de vinete și salata va căpăta acel aspect ca și cum ar fi tăiată.

Pentru fiecare vânătă coaptă se adaugă cam două linguri de ulei în salată. Dacă faci salată din vinete proaspăt coapte, poți calcula două linguri de ulei/vânătă. Dacă prepari o cantitate mai mare de salată de vinete sau ai vinete congelate și nu știi exact câte sunt, le poți cântări. La fiecare 500 g pulpă de vinete se pun 150 ml de ulei.

Citește și: Cât timp se țin vinetele la scurs, după coacere. Secretul pentru o salată de vinete perfectă

Cu ce poți înlocui maioneza

Dacă faci salată de vinete cu maioneză, nu trebuie să mai adaugi ulei, pentru că maioneza are deja acest ingredient în compoziție. O variantă delicioasă de salată de vinete este cea cu maioneză ”falsă”. Dacă prepari această salată de post, poți adăuga două lingurițe de tahini (pastă de susan) în compoziție. Acesta are o consistență cremoasă și nu va mai fi nevoie nici de ulei la salată.

Pentru varianta de dulce sau dacă nu îți place gustul de tahini, poți folosi smântână sau iaurt. Alege o smântână care nu este acră și adaugă două linguri în salata de vinete. Amestecă bine, astfel încât să se omogenizeze. Salata va căpăta acea culoare deschisă pe care i-o dă și maioneza.

Citește și: Ce să presari peste vinete înainte de a le băga la cuptor. Ingredientul care le face mult mai bune. Doar bucătarii de top știu secretul

Ce să faci cu ceapa înainte de a o pune în salată

Ceapa dă un gust deosebit salatei de vinete, însă dacă este prea iute, poate strica preparatul. Se întâmplă de multe ori ca, a doua zi, salata de vinete să aibă un gust iute înțepător, din cauza cepei. Pentru a evita acest lucru, fie folosim ceapă cât mai crudă, care nu a apucat încă să devină iute, fie o opărim.

Dacă ceapa pe care o avem la îndemână este din cea iute, putem estompa acest gust cu apă fierbinte. Ceapa se toacă mărunt, se pune într-o strecurătoare și se adaugă peste ea apă fiartă. Se scurge apoi ceapa și se adaugă în salată. Nu își va pierde textura crocantă și gustul, ci doar iuțeala.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *