Câtă apă se pune la varza murată. Ce se întâmplă dacă saramura este prea diluată, greșeala care îți strică murăturile

Proporția corectă de apă și sare

Scris de: Daoud Andra

12 Oct. 2023

Câtă apă se pune la varza murată. Ce se întâmplă dacă saramura este prea diluată, greșeala care îți strică murăturile

Varza murată se numără printre pregătirile pentru iarnă care se fac în majoritatea gospodăriilor. Dacă este pusă la murat cum trebuie și păstrată în condiții bune, varza va avea un gust și o textură perfect echilibrate, până în primăvara viitoare. Câtă apă se pune la varza murată, de fapt, și ce se întâmplă dacă saramura este prea diluată. Greșeala care îți poate strica murăturile.

Cum se pune varza la murat

În fiecare toamnă, pregătirea murăturilor pentru iarnă este un adevărat ritual pentru gospodine. În ceea ce privește varza pusă la butoi, aceasta are câteva secrete pe care, dacă le respecți, vei obține rezultatul perfect. Verzele pe care le punem la murat trebuie să fie de dimensiuni medii și să aibă foile subțiri.

Acestea nu trebuie să aibă porțiuni lovite sau stricate, pentru că nu vor sta bine peste iarnă. Verzele curățate de stratul superior de frunze se crestează la cotor și se pun în butoiul spălat. Se mai adaugă în butoi și crenguțe de mărar uscat, rădăcină de hrean și boabe de porumb. Acestea din urmă au rolul de a accelera procesul de fermentație.

Citește și: Ce pun gospodinele din Moldova în butoiul cu varză murată la final. Ingredientul secret pe care îl vei adăuga și tu de acum

Varză la butoi

Câtă apă se pune la varza murată

Ultimul pas este prepararea saramurii. Apa pe care o folosim la varza murată trebuie să fie potabilă. Dacă folosiți apă de la fântână, este recomandat să o fierbeți și să o răciți înainte. Cantitatea de apă pe care o vom folosi depinde de cât de mare este butoiul.

Pentru a prepara saramura, se diluează o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Saramura trebuie să fie suficientă cât să acopere complet verzele și acestea să stea în lichid. Dacă ai preparat prea puțină saramură și ești tentat să completezi cu apă, fără sare, până se umple butoiul, nu ar trebui să faci acest lucru.

Dacă saramura este prea diluată, varza nu se va păstra cum trebuie. O cantitate prea mare de apă, raportată la cantitatea de sare folosită, face ca murăturile să se strice și să nu aibă acel gust acru la care ne așteptăm. Dacă mai este nevoie de o cantitate mică de lichid, prepară încă 1-2 litri de saramură, astfel încât varza să fie complet acoperită cu lichid.

Citește și: Când se pune conservantul în butoiul cu varză murată. Așa nu va face floare, se menține crocantă toată iarna

De ce se pritocește saramura

În unele zone ale țării, în special în Oltenia, se obișnuiește ca zeama de varză să se pritocească, adică să fie amestecată. În primele zile după ce a fost pusă la murat, se suflă aer în butoi cu un furtun sau cu o țeavă, pentru a amesteca zeama și pentru ca aceasta să se limpezească mai repede. Acest pas nu este obligatoriu, dar poate fi de ajutor pentru a limpezi saramura.

În ceea ce privește timpul în care varza va fi murată, acesta depinde de temperaturile de afară. Dacă este cald, respectiv peste 20 de grade, varza poate fi murată în aproximativ trei săptămâni. Dacă temperaturile ambientale scad sub 10 grade, în schimb, ar putea dura și trei luni până când varza se va acri și va fi bună de folosit la sarmale.

Citește și: Cât timp se ține varza la murat, de fapt. Secretul pe care trebuie să-l știe orice gospodină

Din acest motiv, majoritatea gospodinelor pun varza la murat în luna octombrie, pentru a fi bună de folosit până la Crăciun. Tradiția spune că varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, adică de la finalul lunii octombrie, până la finalul lunii noiembrie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *