Câtă apă trebuie să bei pe zi pentru o hidratare corectă. Recomandarea specialiștilor

Iată care este cantitatea de apă pe care trebuie să o consumi zilnic pentru a te hidrata corect

Scris de: Dana Cazacu

26 Nov. 2022

Câtă apă trebuie să bei pe zi pentru o hidratare corectă. Recomandarea specialiștilor

Câtă apă trebuie să bei pe zi? Este o întrebare simplă, dar fără un răspuns ușor. De-a lungul anilor, studiile au produs recomandări diferite. De nevoile tale individuale de apă depind de mulți factori, inclusiv de starea ta de sănătate, cât de activ ești și de locul în care locuiești. Nu există o singură formulă care să se potrivească tuturor. Dar faptul că știi mai multe despre nevoia de lichide a corpului tău te va ajuta să estimezi câtă apă să bei în fiecare zi. Iată așadar câtă apă trebuie să bei pe zi pentru o hidratare corectă.

Câtă apă trebuie să bei pe zi. Ce spun specialiștii despre hidratarea corectă

Apa este principala componentă chimică a corpului tău și reprezintă între 50% și 70% din greutatea corporală. Corpul tău depinde de apă pentru a supraviețui. Fiecare celulă, țesut și organ din corpul tău are nevoie de apă pentru a funcționa corect.

O hidratare corectă - câtă apă trebuie să bei pe zi
Cantitate de apă necesară zilnic pentru o bună hidratare

Iată care sunt beneficiile apei și câtă apă trebuie să bei pe zi pentru o hidratare corectă:

  • Scapă de toxine prin urinare, transpirație și mișcări intestinale.
  • Îți menține temperatura normală
  • Amortizează articulațiile
  • Protejează țesuturile sensibile.

Câtă apă trebuie să bei pe zi. Ce e important să știi

Lipsa de apă poate duce la deshidratare, o afecțiune care apare atunci când nu ai suficientă apă în organism pentru a-ți îndeplini funcțiile normale. Chiar și o deshidratare ușoară îți poate epuiza energia și te poate obosi.

În fiecare zi pierzi apă prin respirație, transpirație, urină și scaun. Pentru ca organismul tău să funcționeze corect, trebuie să îți refaci rezerva de apă prin consumul de băuturi și alimente care conțin apă. Așadar, de cât de mult lichid are nevoie un adult mediu și sănătos care trăiește într-un climat temperat? Potrivit celor de la eatright.org există un aport zilnic adecvat de lichide. Acesta este:

  • Aproximativ 15,5 căni (3,7 litri) de lichide pe zi pentru bărbați
  • Aproximativ 11,5 căni (2,7 litri) de lichide pe zi pentru femei.

O hidratare corectă se face zilnic cu apă

Cum rămâne cu sfatul de a bea 8 pahare pe zi? Probabil că ai auzit sfatul de a bea opt pahare de apă pe zi. Este ușor de reținut și este un obiectiv rezonabil.

Cei mai mulți oameni sănătoși se pot menține hidratați bând apă și alte lichide ori de câte ori le este sete. Pentru unii oameni, mai puțin de opt pahare pe zi ar putea fi suficient. Dar alte persoane ar putea avea nevoie de mai mult.

Este suficient să bei pe zi doar apă

Nu trebuie să te bazezi doar pe apă pentru a îți satisface nevoile de lichide. Ceea ce mănânci oferă o parte semnificativă. De exemplu, multe fructe și legume, cum ar fi pepenele roșu și spanacul, au aproape 100% apă în greutate.

În plus, băuturile precum laptele, sucurile și ceaiurile din plante sunt compuse în mare parte din apă. Chiar și băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua și sucurile, pot contribui la aportul zilnic de apă.

Când știu că am băut suficientă apă pe zi

Câtă apă trebuie să bei pe zi pentru a te menține hidratat? Cum știi câtă apă trebuie să bei pe zi pentru o hidratare corectă? Aportul tău de lichide este probabil adecvat dacă:

  • îți este sete rar
  • urina este incoloră sau galben deschis

Medicul tău sau dieteticianul te poate ajuta să determini cantitatea de apă potrivită pentru tine în fiecare zi.

Câtă apă să bei zilnic pentru a te menține hidratat

Pentru a preveni deshidratarea și pentru a te asigura că organismul tău are lichidele de care are nevoie, fă din apă băutura ta preferată. Este o idee bună să bei un pahar de apă:

  • La fiecare masă și între mese
  • Înainte, în timpul și după exerciții fizice
  • Dacă îți este sete.

Un consum prea mare de apă zilnic

A bea prea multă apă pe zi este rareori o problemă pentru adulții sănătoși și bine hrăniți. Sportivii pot bea ocazional prea multă apă în încercarea de a preveni deshidratarea în timpul exercițiilor fizice lungi sau intense.

Atunci când bei prea multă apă, rinichii nu pot scăpa de excesul de apă. Conținutul de sodiu din sângele dumneavoastră se diluează. Acest lucru se numește hiponatremie și poate pune în pericol viața.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *