Câtă sare se pune în mămăligă, de fapt. Una dintre mâncărurile tradiționale cele mai apreciate de români este mămăliga. Înainte era consumată în special de către locuitorii din mediul rural, însă acum a devenit extrem de populară și printre gospodinele de la oraș. Este un excelent înlocuitor al pâinii, mai ales atunci când o consumăm cu tochitură, brânză cu smântână sau sarmale.
Însă pe cât de ușor pare de făcut, pe atât de dificil este de fapt. Deoarece mămăliga nu înseamnă doar mălai turnat în apă. Cantitățile trebuie respectate întocmai. Iar sarea este unul dintre ingredientele-cheie. Iată câtă sare se pune de fapt când facem mămăliga.
Cu toții cunoaștem faptul că sarea este cea care dă gust mâncării. Însă dacă folosim prea multă, riscăm să nu mai putem consuma preparatul respectiv. De aceea este important să știm exact câtă sare să punem în mâncare.
La fel se întâmplă și în cazul mămăligii. Chiar dacă este un preparat ușor de făcut și necesită un timp relativ scurt, trebuie să ținem cont de câteva aspecte, dacă vrem ca mămăliga să iasă așa cum o făcea bunica.
Pentru mămăligă avem nevoie de următoarele ingrediente:
Atunci când vine vorba despre trucul cu sarea din mămăligă, trebuie să fii foarte atent. Și asta pentru că depinde foarte mult de cantitatea vasului în care faci mămăliga. Cel mai potrivit pentru acest preparat este celebrul tuci. Mămăliga nu se va lipi și rezultatul va fi cel așteptat.
Se fierbe mălaiul în apă în proporție de 1 la 4 (la o cană de mălai trebuie să pui 3-4 căni de apă) sau, dacă dorești să iasă mai moale, chiar de 1 la 2.
Se pun 500 de mililitri de apă la fiert într-un ceanu sau o oală, la foc mare. Înainte de a adăuga mălaiul, pune sarea. Pe lângă faptul că ingredientul va da gust mămăligii, el va ajuta mălaiul să se înmoaie.
Când apa începe să fiarbă, adaugă mălaiul în ploaie. Trebuie să amesteci în permanență pentru a nu se forma cocoloașe.
După ce termini de adăugat mălaiul, dă focul mic și lasă conținutul la fiert. Nu uita să amescteci încontinuu! Preferabil ar fi să amesteci cu o lingură de lemn pentru a evita lipirea.
Când observi că marginile mămăligii au început să se adune spre centru, oprește focul. Răstoarnă mămăliga pe un tocător de lemn pentru un plus de savoare (dulceața lemnului îi dă o aromă deosebită). În cazul în care nu ai un tocător de lemn, poți răsturna mămăliga pe o farfurie.
Citește și: „Pune asta în mămăligă când o fierbi și nu va mai face niciodată cocoloașe. Va fi ieși super cremoasă și gustoasă”