Câte calorii are înghețata la cornet și pe băț. Care sunt sortimentele cele mai prietenoase cu silueta

Ce sortimente de înghețată îngrașă cel mai tare

Scris de: Daoud Andra

29 Jan. 2024

Câte calorii are înghețata la cornet și pe băț. Care sunt sortimentele cele mai prietenoase cu silueta

Înghețata este unul dintre cele mai iubite deserturi din lume. Indiferent că este cu vanilie, cu ciocolată sau cu fructe, de casă sau cumpărată, acest desert este ideal pentru a-ți potoli pofta de dulce. Câte calorii are înghețata și care sunt sortimentele cele mai prietenoase cu silueta. Ce tip de înghețată să alegi dacă nu vrei să te îngrași.

Când și unde a apărut înghețata

Înghețata este un desert cu o istorie de peste două mii de ani. Aceasta a fost inventată în China și la început era preparată din orez fiert în lapte, cu diferite arome, și răcit în zăpadă. Ulterior, acest desert a ajuns și în Europa și se spune că și romanii îl preparau în primele secole.

Citește și: Secretul pentru cea mai bună înghețată de casă. Așa va ieși cremoasă și gustoasă exact ca pe vremuri

În secolul al XVI-lea, înghețata a început să fie servită la nunți și la petreceri rafinate. Pe vremea aceea era considerat un desert de lux și era foarte scumpă. Era un fel de cremă dulce, cu multe fructe și lapte. Prețul ridicat era dat de dificultatea obținerii acestui preparat în alt anotimp decât iarna.

Pe măsură ce știința a evoluat și oamenii au găsit metode de a obține gheață și vara, înghețata a ajuns pe tot globul. În țara noastră, s-a mâncat prima dată înghețată la curtea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Acolo exista o ghețărie săpată în pământ, unde se preparau aceste deserturi rafinate.

Citește și: Gândește-te de două ori înainte de a cumpăra înghețată de vanilie. Ce conține, de fapt

rețete de înghețată dietetică
Înghețata a fost inventată în urmă cu mai multe secole

Câte calorii are înghețata

Rețeta clasică de înghețată este o combinație de lapte sau smântănă, gălbenuș de ou, zahăr, arome și/sau fructe. În funcție de sortiment, înghețata poate avea mai multe sau mai puține calorii. Cu cât este mai dulce, cu atât are mai multe calorii. De asemenea, dacă este făcută cu smântână cu un procent mare de grăsime, înghețata va avea mai multe calorii.

Citește și: Ce conține înghețata la cornet de la McDonald’s. Lista completă a ingredientelor

Atunci când o cumperi din comerț, ambalată sau la cutie, informațiile nutriționale sunt disponibile pe etichetă. O înghețată poate avea între 100 și 300 de calorii pe suta de grame. O înghețată cu ciocolată, de exemplu, ajunge la peste 200 de calorii pe suta de grame.

Dacă alegi să cumperi înghețată la cupă, fie în cornet, fie în pahar, ține cont că o cupă cântărește în jur de 40-50 de grame. Dacă alegi o porție cu două cupe, desertul va avea, cel mai probabil, în jur de 200 de calorii, în funcție de sortiment. Înghețatele cu cele mai puține calorii sunt cele cu fructe. Dacă sunt preparate după rețeta de sorbet, acestea pot ajunge să aibă sub 100 de calorii pe suta de grame.

Citește și: Înghețata care nu îngrașă. Ce conține de fapt. Rețeta pe care o vei prepara mereu

Înghețata de pepene galben, cea de zmeură, de mango sau de fructe de pădure au între 60 și 90 de calorii pe suta de grame. Pe de altă parte, înghețata cu ciocolată, cea cu fistic, cu nucă, cu tiramisu sau cu cheesecake, câteva dintre cele mai populare sortimente din comerț, au între 150 și 250 de calorii pe suta de grame.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *