Câte țări au moneda euro. Ce trebuie să știi înainte de a călători în străinătate

Informații utile pentru români
Câte țări au moneda euro. Ce trebuie să știi înainte de a călători în străinătate

Aproape 341 de milioane de oameni folosesc moneda euro în fiecare zi, fiind a doua cea mai utilizată monedă din lume. Scopul monedei unice euro era să ofere mai multe avantaje cetățenilor. În acest fel, economia a început să evolueze mai bine iar consumatorii au mai multe oportunități și posibilități de alegere. Iată câte țări au moneda euro.

Pregătirea pentru lansarea monedei euro

Pregătirea pentru lansarea monedei euro a început încă din luna septembrie 2001, atunci când a fost distribuită băncilor și comercianților.

Încă de la apariția monedei euro a existat un avantaj mare pentru sectorul bancar, comercianții cu amănuntul, societățile de transport de valori, dar și pentru pubicul larg.

Citește și: Bancnote care nu pot fi folosite. Sunt interzise în orice tranzacție, detaliul la care e bine să fii atent

În acest mod se evita blocajele ce pot apărea în timpul procesului de aprovizionare. În primele zile din 2002, euro era disponibil într-un volum mare în toate sectoarele.

Câte țări au moneda euro
Câte țări au moneda euro

Cea mai mare schimbare monetară din istorie a avut loc la 1 ianuarie 2002. Atunci a avut loc introducerea bancnotelor și a monedelor euro în viața de zi cu zi a milioane de cetățeni europeni, din 12 state membre ale Uniunii Europene.

Cum s-a petrecut totul pas cu pas

Sistemul monetar european a fost lansat în 1979. După aproximativ 100 de ani, a început o perioadă de pregătire structurată în trei etape. După încă un deceniu de pregătiri, moneda euro a fost lansată la 1 ianuarie 1999, În primii trei ani a fost utilizată doar în contabilitate și pentru plăți electronice: era încă „invizibilă”.

Citește și: Cu câți bani ai voie să treci vama la aeroport fără să îi declari. Ce se întâmplă dacă depășești suma maximă

Consiliul European a ales denumirea monedei la jumătatea perioadei de pregătire, în 1995, la o reuniune care a avut loc la Madrid. Simbolul € vine de la litera greacă epsilon (Є), prima literă din cuvântul „Europa”, iar cele două linii paralele indică stabilitatea.

Poți utiliza moneda euro în 20 de țări ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.

Bancnotele au același model în toate țările din zona euro. Monedele au un motiv comun pe una dintre fețe și unul specific fiecărei țări pe cealaltă.

Cât a scăzut euro în perioada crizei financiare din 2008

  • În noiembrie 2004, moneda euro a atins pragul de 1,30 dolari
  • Pe 30 decembrie 2004 a atins cel mai înalt record de 1, 3668 dolari
  • În 2005 a mai scăzut din nou la 1,1813 până în luna iunie
  • La finalul lui 2005, moneda euro a atins cel mai înalt prag după ce a depășit pragul de 1,30.
  • La 6 ani de la introducerea oficială pe piață, moneda euro a ajuns la un maxim apropiat de 1,58 dolari pentru un euro.

Criza financiară mondială din anul 2008 a afectat destul de mult euro. Acesta a ajuns la o valoare apropiată de 1,25 dolari (1 euro).

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce se întâmplă cu Kate Middleton și prințul William, după anunțul șocant al bolii
1 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *